Sabor SPC: Zasedanje u atmosferi tuge, besmislene optužbe o potcenjivanju žena

Zasedanje Svetog arhijerejskog sabora održano je u Hramu Svetog Save u Beogradu, od 14. do 20. maja.

„Užasnuti erupcijom zla u prostoru za koji smo smatrali da je najsigurniji, a sa druge strane, nadahnuti primerima mučeničkog herojstva naše dece i njihovog čuvara, kao i hrišćanskim dostojanstvom njihovih roditelja i nastavnika, molimo se Bogu mira i čistote da upokoji duše postradalih, ali i da u našem društvu prestane promocija razvrata i nasilja koja duše naše dece pretvara u pogodno tle za razvoj svakog zla“, piše u saopštenju Sabora.

Sveti arhijerejski sabor se tokom svog zasedanja osvrnuo i na pojavu da se, kako se navodi, pravoslavna crkva posmatra kao potcenjivački raspoložena prema ženi.

„Odbacujući ovu optužbu kao neosnovanu i besmislenu, Sabor podseća na ravnopravnost i jednako, od Boga dato, dostojanstvo žene kao bogolikog bića sa muškarcem kao bogolikim bićem. Sveti arhijerejski sabor poziva poznate krugove da ženama ne nameću kompleks niže vrednosti. Žena, bilo kao majka, bilo kao bezbračna žena u svetu, bilo kao monahinja, vrši službu od neprocenjivog crkvenog, duhovnog, društvenog i civilizacijskog značaja“, prenosi Informativna služba SPC.

Kako se podseća, upravo ove godine proslavljamo 120 godina postojanja Kola srpskih sestara, organizacije koja u najlepšem svetlu svedoči o takvom služenja žene hrišćanke.

„Revnost i požrtvovanost članica Kola srpskih sestara široko je poznata i od našeg naroda, naročito u rasejanju, prepoznata kao autentično svedočenje pravoslavnih hrišćanskih vrednosti jednog društva u kojem je Bog na prvom mestu“, dodaje se u saopštenju.

Ovom prilikom Sabor je uputio Kolu srpskih sestara, svim njegovim podružnicama, ograncima i odborima širom sveta, kao i svim ženama, čestitke povodom tog značajnog jubileja.

Apel za zaštitu svetinja, naroda i imovine pravoslavnih Srba na KiM

Sa završenog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora upućen je apel međunarodnim instancama da zaštite svetinje, narod i imovinu pravoslavnih Srba na Kosovu i Metohiji.

„Sabor upućuje apel nadležnim međunarodnim instancama za zaštitu svetinja, naroda i imovine pravoslavnih Srba na njihovim vekovnim ognjištima, kao i poziv kosovskim Albancima za saživot u miru i međusobno poštovanje, sledujući pritom jevanđelskom pozvanju Crkve da traži mir i da ga svedoči svima, bez obzira na veru i naciju“, ističe se u saopštenju Sabora.

Kako je prenela Informativna služba SPC, tokom ovogodišnjeg zasedanja Sabora, održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu, detaljno je saslušan izveštaj o stanju Crkve na Kosovu i Metohiji.

Na skupu je ponovo istaknuto da je Kosovo i Metohija zavetna srpska zemlja i neotuđivi sastavni deo Srbije, a da samoproglašena nezavisnost te pokrajne nema uporište ni u pravu, ni u moralu, ni u istoriji – „o pravdi Božjoj i ljudskoj da i ne govorimo“.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike