Narodni heroj Kube održao predavanje u Muzeju knjige i putovanja

Predsednik Kubanskog instituta za prijateljstvo sa drugim narodima i narodni heroj Kube Fernando Gonzales Ljort održao je predavanje o teškoj situaciji na ovom karipskom ostrvu uslovljenoj sankcijma, istorijskom razvoju zemlje i njenom doprinosu u kulturi i medicini.

Predavanje je održano u Muzeju knjige i putovanja Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodno saradnju „Adligat“, na večeri posvećnoj Kubi, i uz predstavljanje daravoa ambasade Kube u Beogradu Adligatovoj zbirci Kube.

Predsednik Adligata Viktor Lazić naveo je da je predavanje Kubanca „oduševilo našu publiku“. 

„Ambasada Kube je ovom prilikom Adligatovom Muzeju knjige i putovanja poklonila nekoliko desetina publikacija o Kubi, ali i značajnu zbirku papirnog i kovanog novca, sa pojedinim novčanicama starijim od sto godina“, izjavio je Lazić. 

Poseban osvrt na predavanju bio je posvećen borbi Kube protiv kovida, razvoju tri kubanske vakcine, ali i značaju turzima za ostrvsku državu sa jedanaest miliona stanovnika.

Borba protiv antikubanskog pokreta

Na predavanju je istaknuto i da je Ljort, kao agent obaveštajne uprave u Havani, svojevremeno dobio zadatak da uđe u terorističku mrežu antikubanskog pokreta na Floridi, koji je od šezdesetih godina do 2001, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, ubio 3.478 ljudi na Kubi.

Ljort se infiltrirao u ovu grupu i pomogao da se spreče budući teroristički napadi.

Kada su američke vlasti uhapsile vođe terorističkog pokreta, sa njima su privele i Ljorta.

Odbrana Ljorta i drugih članova „kubanske petorke“

Ambasador Kube u beograd Lejd Rodrigez je istakao da je značajno i to što je jedan od sudija Vrhovnog suda u Sjedinjenim Državama bio Raul Kater, unuk kubanskog proteranog diktatora Batiste.

„On je antikubanske teroriste oslobodio, a petoricu heroja koji su se borili protiv terorista osudio na duge zatvorske kazne“, rekao je Rodrigez.

U odbranu „kubanske petorke“ tada su stali Naom Čomski, osam Nobelovaca, 110 članova britanskog parlamenta, Hjuman rajts voč i mnogi drugi.

Ljort je odslužio 15 godina i šest meseci zatvorske kazne.

Ljort je tokom kratkog boravka u Beogradu bio i gost Pravnog fakulteta u Beogradu i Beogradskog foruma na memorijalu obeležavanja 25 godina od NATO bombardovanja Jugoslavije.

(RTS)