Kućni poslovi priznati samo na papiru – održavanje domaćinstva najteži, ali neplaćen rad

Da li neplaćeni kućni rad postaje priznati rad? Šta znači to što stupa na snagu Pravilnik koji propisuje kako da se taj rad vrednuje i izračunava? Šta su naredni koraci u sticanju prava na zdravstveno osiguranje, po osnovu neplaćenog rada?

Vođenje domaćinstva, rad na imanju, staranje o deci, starima i nemoćnima i drugi slični poslovi prepoznati su Pravilnikom kao neplaćeni kućni rad.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da pravilnik nije dovoljan i nije doneo zdravstveno osiguranje osobama koje nisu osigurane po drugom osnovu. Napomenula je da više žena obavlja neplaćeni rad od muškaraca.

Prema njenim rečima, Zakon o rodnoj ravnopravnosti je definisao obavezu Ministarstva za ljudska i manjinska prava da donese Pravilnik o metodologiji obračuna za neplaćeni rad i on je sada donet.

„Pravilnik ne dovodi do mogućnosti da neka žena koja nije osigurana po drugim osnovama dođe i kaže ja obavljam taj kućni rad. Pravilnikom nije utvrđeno ko će biti obveznik plaćanja tog osiguranja, a i istini za volju treba reći da je u samom postupku donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti Ministarstvo zdravlja upravo upozorilo i eksplicitno navelo u svom mišljenju da nije moguće da ovakva odredba bude prihvatljiva“, navela je Jankovićeva.

Istakla je da zakoni nisu usklađeni u procesu donošenja i da je sada potrebno izvršiti intervencije u Zakonu o zdravstvenom osiguranju.

Neostvareno pravo

„Ponavljam, građani još uvek ne mogu da ostvare ovo pravo jer nije operacionalizovano u praksi“, istakla je poverenica.

Napomenula je da bi nova vlada trebalo da se fokusira odmah na rešavanju ovog pitanja i ukazala da ne bi trebalo da se ponavljaju ovakvi propusti pri donošenju zakona.

Kada je reč o neplaćenom radu žena na selu, Brankica Janković kaže da je prema statistici on oko četiri i po sata.

„Republički zavod za statistiku je objavio 2021. godine podatke. Za žene to je četiri sata i 27 minuta i za muškarce dva sata i četrdeset minuta. To je prosečno vreme provedeno u neplaćenom radu

Na pitanje da li bi vrednovanjem neplaćenog rada mogla da se ostvare i penzija, Jankovićeva je rekla da njoj deluje da je to bila intencija zakonodavca, ali da ona to zasigurno ne može u ovom trenutku da kaže.

Napomenula je da se građani interesuju da li će im sada kućni rad biti plaće, ali je razjasnila da to ni Pravilnikom ni Zakonom nije predviđeno.

(RTS)