Koje su najveće razvojne šanse lokalnih samouprava – gradovi i opštine imaju planove do 2030.

Kako će izgledati Velika Plana i Subotica do 2030. godine – otkrivaju njihovi čelnici.

„Mi ćemo u ovoj godini uspeti da i poslednje mesto koje nije imalo vodu da dobije vodu i da više problem sa snabdevanjem vodom opština Velika Plana nema. Što se tiče kanalizacije mi smo aplicirali, u okviru smo projekta čista Srbija gde će u okviru tog projekta naša opština imati, realizovati 70 odsto, pokriti svoje teritorije kanalizacijom“

Izgradnja brze pruge Beograd-Subotica pokrenuće kako građane Srbije, tako i turiste. U septembru predstoji obnova Opšte bolnice a očekuje se i završetak akva parka na Paliću. To sve, uz strategiju razvoja, usvojenu još u decembru, menja sliku Subotice.

„Učestvuje 165 građana i moram reći da smo postigli uspeh jer su u 95 posto slučajeva se poklapaju vizije sektorskih grupa i vizije naših građana“, navela je Miroslava Babić, kordinator kordinacionog tima za izradu Plana razvoja Subotice

U Zaječaru će se do 2030. izgraditi 3 nove fabrike sa novih 1.000 radnih mesta, Loznica će dobiti još jednu industrijsku zonu, Smederevo će osim Tvrđavom moći da se pohvali i nautičkim turizmom, Despotovac će rešiti problem građevinskog otpada, Ljig dobija sistem za kontrolu vazduha, u Kladovu će se sva domaćinstva priključiti na vodovodnu mrežu, a niška opština Palilula će mladima ponuditi čak 40 događaja godišnje.

„Neke od vaših zajednica u narednih šest godina će za planirane mere morati da izdvoje sumu koja odgovara iznosu jednog godišnjeg budžeta kod nekih je to tri a kod nekih i celih pet budžeta. Zato se nadamo da će država, EU i druge donatorkse organizacije biti tu“, rekla je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

„Ovi planovi su složen proces, ali donose veliku nagradu. GIZ će nastaviti da ih podržava“, naveo je Stefan Hajk, direktor programa za dobru upravu GIZ Srbija

Potrebni su realni i dugoročni projekti, obučen i aktivan kadar na lokalnom nivou i oslanjanje na sopstvene snage.

„Imam projekat, projekat je izmišljen, ima smisla, ima sve papire, ima i dugoročan plan. E ovaj projekat nam fali“, rekao je Jorg Heskens, savetnik predsednika Republike.

I za kraj od njega još jedan savet lokalnim samoupravama. Svakog petka posetite domaće privrednike i videćete kako možete kao lokalne samouprave da im poboljšate ambijent za poslovanje.

(RTS)