Istraga ubistva zatvorenika u Padinskoj skeli – ko je odgovoran i šta je sve zakazalo

Nakon višenedeljnog psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja od strane trojice mladića sa kojima je delio ćeliju, 74-godišnji osuđenik je preminuo. Svi oni su u Padinskoj skeli završili zbog prekršaja – osumnjičeni za ubistvo zbog prestupa u saobraćaju, a ubijeni zbog bacanja petarde.

„Mogla je da se izrekne možda mera društveno korisnog rada, posebno kad imamo u vidu da je gospodin bio neko ko nije bio prethodno osuđivan, da je imao godine koje imao, da je u pitanju bilo samo ometanje javnog reda i mira“, rekla je Sonja Tošković iz Beogradskog centra za ljudska prava.

„Nema spora i dileme da se za tako nešto ide u zatvor kao zamena za neplaćenu novčanu kaznu, druga stvar ove dileme i to treba da bude fokus, jeste pitanje bezbednosti zatvorenika i pritvorenika“, kaže Aleksandar Stevanović, pravnik.

O bezbednosti u više od 20 kazneno-popravnih zavoda u Srbiji brine oko 4.000 čuvara. Oni su, podsećaju stručnjaci, prva karika u lancu koja bi morala da primeti promene u ponašanju osuđenika i da reaguje.

„Tu postoji i hijerarhija moći i pravilo jačeg, ali odnos koji se gradi između te dve strane istog novčića je možda ključan za postizanje bezbednosti u zatvorima“, kaže Milena Milićević, rukovoditeljka tima za istraživanje života u zatvorima.

Osim o pitanju bezbednosti, u javnosti se raspravlja i o tome zašto su u istoj ćeliji 20-godišnjaci i penzioner. To nije praksa, a i po zakonu starost je jedan od parametara za razvrstavanje osuđenika.

„Naši zavodi su prenaseljeni i u okviru nekih zavoda imate tzv. odeljenja u kojima se nalaze prekršajci. Iako se vodi računa o uzrastu, postoje i neki drugi parametri poput pitanja bezbednosti i drugih potreba osuđenog ili odgovornog lica“, kaže Nikola Vujičić, kriminolog sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union.

U zatvorima u Srbiji u protekle tri godine nije se dogodilo nijedno ubistvo, tvrde u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Zbog toga ubistvo 74-godišnjaka smatraju usamljenim slučajem. To potvrđuju i istraživači – više od dve trećine osuđenika iz pet zatvora reklo im je da se u njima osećaju bezbedno.

(RTS)