Dragišić o vojnoj policiji na ulicama: Nemamo realnu najavu pretnje, ali terorizam je zato opasan

Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti rekao je da svaka torba, ako nema vlasnika, treba da se prijavi policiji.

Dragišić je istakao da su ljudi iz hotela „Moskva“, gde je danas pronađena torba zbog koje je obaveštena policija, postupili na dobar način i da se prema svakom sumnjivom predmetu treba odnositi kao prema potencijalno opasnom.

„Građani ne treba da budu paranoični, ali ako se pojavi sumnjiva situacija, ako se vidi torba bez vlasnika, treba prijaviti policajcu. U 99 odsto slučajeva pregledom je utvrđeno da nije ništa opasno“, kaže Dragišić.

Dragišić je rekao da je posle napada u Moskvi, predsednik Aleksandar Vučić sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i da su doneti zaključci.

Kako je rekao, povećano prisustvo policije sa dugim cevima na ulicama većih gradova u Srbiji je deo tih odluka.

„Imao sam prilike da budem u Briselu posle terorističkih napada. Bilo je mnogo veće prisustvo policije. Svet više nije najbezbednije mesto. Mi smo posle napada u Moskvi imali utakmicu u Beogradu. Ovaj događaj je bio pod velikim rizikom“, istakao je Dragišić.

Srbija je bezbedna zemlja, ali ima odgovor na svaku situaciju

Prema njegovim rečima, policija se nalazi na najkritičnijim mestima, a građani ne treba da se plaša, sve je za njihovu bezbednost.

„Mi nemamo realnu najavu pretnje, ali terorizam je zato opasan jer se neke grupe pojave i izvrše napad. Ovo što je država preuzela je logično“, kaže Dragišić.

Ovakvim povećanim prisustvom policije na ulicama teroristima se šalje poruka, kako je rekao, da je Srbija spremna.

„Imamo dobar sistem za odgovor na terotizam, imamo odlične antiterorističke jedinice, Žandarmeriju. Srbija ima dobar protivteroristički sistem“, rekao je.

Iako kaže da izveštaji govore da je Srbija bezbedna zemlja, dok bogatije zemlje mnogo više ulažu u bezbednost.

„Imamo dobru saradnju sa zemljama okruženja. Dobijamo najviše ocene, prisutni smo u međunarodnim misijama i naši se visoko kotiraju“, kaže Dragišić.

Podsetio je da su opasne organizovane grupe koje su delovale i u inostranstvu uhapšene su uz saradnju sa našim službama.

Prokomentarisao je lažne dojave o bombama koje smo imali u proteklom periodu.

„Mora se reagovati na svaki poziv. Ozbiljno se neko poigravao. Policija mora da izađe na svaki poziv“, kaže Dragišić i dodaje da su neki koji su slali lažne dojave otkriveni i da oni moraju najstrože da budu kažnjeni.

„Građani su bezbedni, ali nužna je doza opreza, međutim nema razloga za strah“, kaže Dragišić.

(RTS)