Uvek zagrevate rernu pre pripreme hrane? Evo kada to ne morate da radite

Svi smo se bar jednom našli u situaciji da imamo želju da prvi put pripremimo neko jelo, a nismo do kraja i sa razumevanjem pročitali uputstva za pripremu. Šta se onda dešava? Dočekalo nas je ovo: „Pre pečenja zagrejte rernu pola sata“.

Problem nije u zagrevanju rerne, već u tome što ovaj proces traje dosta vremena. Stručnjak Lori Klajn rekla je za Real Simple koja su pravila pri zagrevanju rerne i drugih uređaja.

Nije samo rerna ta koja se zagreva

„Prethodno zagrevanje je postavljanje vašeg uređaja na željenu temperaturu i čekanje da dostigne željenu temperaturu. Ako ste mislili da samo treba da zagrejete rernu – to nije sasvim tačno. Svaki uređaj koji koristite za kuvanje hrane takođe će morati da se prethodno zagreje. Zato se zagrevanje friteze, tostera i rerne vrši iz istih razloga“, rekla je Lori Klajn, šef kuhinje u Hamilton Beach Brands.

„Prethodno zagrevanje je važno za mnoge namirnice. Nekim namirnicama je potrebno da budu hrskave, dok je drugima, poput kolača ili hleba, potrebna toplota da bi reagovala i povećala svoj volumen“, objasnila je ona.

Kada ne treba da zagrevate rernu?

Ne morate da zagrevate rernu svaki put kada je koristite. To je, na primer, slučaj ako ne pečete, već samo podgrevate obrok.

„Nema potrebe za podgrevanjem ako samo podgrevate određenu hranu, poput pice ili ostataka, ali hrana će se zagrejati brže kada se rerna prethodno zagreje i moći ćete da uživate u hrani ranije“, rekla je Klajn.

Zagrevanje rerne štiti od trovanja

Bezbednost hrane je još jedan važan razlog zašto neki recepti i jela zahtevaju prethodno zagrevanje. Na kraju krajeva, ne želite da trujete sebe ili još gore, svoju porodicu ili goste hranom.

„Za meso ili živinu važno je razmišljati o bezbednosti hrane. Hrana mora da ima određenu unutrašnju temperaturu kako bi se sprečilo stvaranje bakterija. Niko ne želi da doživi rezultate nepravilne pripreme hrane“, objasnila je kuvarica.

Ako prethodno zagrejete rernu, znate da se hrana brže priprema, pa će manje vremena provoditi u temperaturnom opsegu gde se bakterije brzo razvijaju.

Dakle, ako recept zahteva prethodno zagrevanje, ključno je da odvojite vreme da to uradite. Ovo nije korak koji želite da preskočite. Iako novije i pametne rerne pokazuju kada je dostignuta željena temperatura, to možda nije uvek 100% tačno. Najbolje je da sačekate oko 20 minuta ako želite da budete sigurni, posebno kada pripremate meso i živinu.

(Krstarica)