Bubanj za RTS: Rolan Garos bez favorita, mnogo toga ide Novaku u korist

Na ovogodišnjem Rolan Garosu, Srbija će imati šestoricu tenisera u glavnom žrebu turnira, a Goran Bubanj za RTS analizirao u kakvoj se formi nalaze srpski igrači.

„Ako krenemo od Novaka, on ima velike ambicije. Forma mu je u usponu, pa čak i poraz od Runea može da se gleda pozitivno. Dobio je set i pružio mnogo toga na relativno sporoj podlozi. Što se tiče ostalih, fantastičan je uspeh što se Međedović kvalifikovao. Ostali imaju relativno teške protivnike, naročito Đere. Sam grend slem je uvek drugačiji, igra se na tri dobijena seta, to su mečevi od dva-tri sata minimum. Otvorene su šanse svima“, kaže Bubanj.

Ovogodišnji Rolan Garos razlikovaće se u odnosu na prethodne u tome što nema izrazitog favorita, smatra Bubanj.

„Ranije smo imali Nadala i on je uvek bio favorit ako dođe zdrav. Sada imamo Alkaraza, koji je osvojio dva turnira na šljaci, ali je izgubio jedan. Novak je sam po sebi uvek favorit i još četiri-pet igrača, među kojima je Medvedev, koji je konačno osvojio jedan turnir na šljaci. Tako da je ovaj turnir potpuno otvoren po pitanju favorita i pobednika“, rekao je nekadašnji selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije.

Novak u Parizu traži svoju 23. grend slem titulu.

„Na grend slemu je uvek drugačiji pristup. Igra se svaki drugi dan, na tri dobijena seta. Dobro je ako imate izbalansiran žreb, što znači sve jače i jače protivnike. Novak će da traži formu i očekujem da će kroz turnir da raste. Ono što je bitno, što razlikuje Pariz u odnosu na prethodne turnire je brzina podloge. Brža je podloga, što njemu odgovara jer može da odigra kraće poene, servis je značajniji i mnogo toga ide Novaku u korist“, smatra Bubanj.

Takmičenje u glavnom žrebu počinje u nedelju, a Novakov prvi protivnik je Aleksandar Kovačević, američki teniser.

„Igrač po meri za prvo kolo. Oni su se sreli kada je Novak igrao finale u Njujorku za četvrtu grend slem titulu u godini. Novak mu je čak prišao u teretani, tako da postoji odnos koji je korektan među njima. Ne verujem da može da ugrozi Novaka, ali će svakako biti dobra priprema za dalje“.

Rafael Nadal neće igrati na Rolan Garosu, vratiće se na teren krajem sezone, a planira da igra još samo sledeće sezone.

„Čovek koji je osvojio turnir 14 puta, to je neverovatan podvig. On je inače igrao na fiziku ceo život, pa je normalno da je došlo do povreda. U njegovim godinama teško je oporaviti se. Sumnjam da će biti spreman za sledeću sezonu, ali lepo bi bilo da završiu karijeru na turniru, a ne u bolnici“, kaže Bubanj.

Alkaraz je od medija dobio Nadalovu ulogu, smatra Bubanj, ali Španac ima svojih slabosti i nije lako doći do finala i osvojiti, naročito što je Novak na tom putu.

„Novak, ako osvoji ovaj grend slem, biće prvi. Njemu je prioritet svakako da osvoji grend slem, a ne da bude prvi. To je nešto što ga u ovakvoj situaciji, sa ovakvima Nadalom a Federera više nema, stavlja na čelo istorije svetskog tenisa“, kaže gost Jutatrnjeg programa.

Bubanj smatra da bi trijumf u Parizu potpuno promenio Novakovu sezonu i da bi to ponovo otvorilo priču o zlatnom slemu.

Na turniru će, pored Novaka, učestvovati još petorica srpskih tenisera.

„Mislim da imaju šanse svi. Svi su imali svetle trenutke ove sezone, a da li će to biti i na ovom turniru – ne znam. Ali, protivnici su po meri i bilo bi lepo da ih vidimo i krajem ove nedelje, što znači da će proći dva-tri kola“, smatra Bubanj.

Bubanj je analizirao i budućnost srpskog tenisa, rekavši da je ona kod muškaraca svetla, ali da je u ženskom tenisu nastala kriza posle odlaska Ane i Jelene.

(RTS)