Sedmoro strelaca Srbije u Rio de Žaneiru na kvalifikacionom turniru za OI

Stručni štab Streljačkog saveza Srbije (SSS) odredio je sastav u koji je uvrstio četiri takmičarke i tri takmičara puškom. U timu su: Teodora Vukojević (Čika Mata), Andrea Arsović (Partizan), Ivana Anđušić Maksimović (Akademija Maksimović), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790), Lazar Kovačević (Jagodina 92), Milenko Sebić (Novi Sad 1790) i Milutin Stefanović (Čika Mata).

U svakoj pojedinačnoj disciplini deliće se po dve olimpijske kvote, za koju će konkurisati reprezentativci 75 država.

„Damir Mikec je otkazao učešće, sa bratom i trenerom Goranom je odlučio da propusti takmičenje i nastavi opravak od povrede podlaktice. Dosta bolje se oseća“, istakao je sportski direktor SSS Dragan Marković, uz koga će u stručnom timu u Riju biti  selektor za pušku Dragan Donević, treneri Stevan Pletikosić i Milan Armuš.

Srpski strelci će se za plasman na OI boriti u četiri discipline.

„Po pravilima, svaka zemlja može da prijavi po tri predstavnika po disciplini. Ivana Anđušić Maksimović  će gađati samo vazdušnom puškom, a Sanju Vukašinović samo malokalibarskom puškom iz trostava. Ostali naši reprezentativci će učestvovati u obe discipline. S obzirom da je sezona malokalibarskim oružjem tek na početku, naši strelci nisu imali mnogo prilika da se takmiče“, istakao je Marković.

Na Olimpijskim igrama će učestvovati 340 strelaca

Kontinentalna kvalifikaciona takmičenja su završena na skoro svim kontinentima. Ove sedmice se u Buenos Ajresu privodi kraju Prvenstvo Severne, Srednje i Južne Amerike.  Poslednje kvote biće raspodeljene na Evropskom prvenstvu (EP) malokalibarskim oružjem u Osijeku, krajem maja i početkom juna. 

Po završetku EP će biti poznato i koji strelci će učešće na OI obezbediti na osnovu svetskih rang-lista. Samo po jedan takmičar/takmičarka u svakoj disciplini će dobiti kvotu prema plasmanu na listi.

Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama će učestvovati 340 strelaca – 20 manje nego u Tokiju pre tri godine.

(RTS)