Partizanovo prvo „biti ili ne biti“ – Baskonija dolazi u „Arenu“

Počinje presudni period za nastavak evroligaške sezone crno-belih.

Nije došlo do iznenađenja u Barseloni, ali nada u optimalne tri pobede za plasman u plej-in još uvek tinja. Partizanova prva prilika da se primakne plej-inu je protiv Baskonije.

Tim Duška Ivanovića je maksimalno iskoristio vrlo povoljan raspored sa četiri duela na domaćem terenu, presečena jednim gostovanjem Fenerbahčeu. Savladali su Makabi, Asvel, Albu i Olimpiju Milano na svom terenu, opravdavši ulogu favorita nad obejktivno slabijim rivalima i „Ponosom Izraela“ kao direktnim konkurentom u borbi za osmo i deveto mesto. Na strani su potpuno suprotni – tek jedan trijumf u šest mečeva.

Gosti iz Vitorije su sa 16-13 sigurni učesnici plej-ina, ostaje samo pitanje sa koje pozicije. Rasterećeniji su od Partizana, kome se sa skorom 13-16 u trci za 10. mesto pridružio i Bajern uz Valensiju.

Prethodni duel ova dva tima u Španiji spada među one koji nije trebalo da se izgube. Čima Moneke je uspeo da na sekund do kraja izbori i pogodi oba slobodna bacanja za pobedu 84:83. Ono što je pozitivno, jeste da Partizan sa plus dva poena u svoju korist na kraju utakmice može da dobije i u međusobnom dvomeču.

Partizanu ide na ruku podatak da u prethodnih pet susreta ova dva kluba su uvek slavili domaćini.

Mnogo je poznanstava na obe strane, počevši od trenera Duška Ivanovića i Željka Obradovića, nekada velikih igračkih i još uvek trenerskih rivala.

Srpski reprezentativac Vanja Marinković u dresu Baskonije je branio boje naše zemlje uz Partizanovog Aleksu Avramovića u Manili, a saigrač u nacionalnoj selekciji je bio i sa Ognjenom Jaramazom, Alenom Smailagićem i Urošem Trifunovićem. U debitantskoj sezoni je mladom Marinkoviću bio saigrač Danilo Anđušić.

Plejmejker Baskonije Kodi Miler-Mekintajer je bio član Partizana u sezoni 2020/21, kad su u tom sastavu bili Jaramaz i Trifunović. 

Obradović se pribojava šuta, Ivanović atmosfere na tribinama

Željko Obradović je naglasio napadačke kvalitete Baskonije u izjavi pred sam meč.

„Znamo da je to tim koji šutira izvanredno za tri poena. Sem jednog igrača na poziciji pet, svi ostali su sposobni da šutiraju za tri. Da ne pričamo o Hauardu koji je na jednoj utakmici protiv Barselone šutirao 22 puta za tri poena, sam jedan igrač“, rekao je Obradović. 

Svestan je trener Partizana da Markus Hauard nije jedini koji često šutira za tri poena. 

„Prosek uzetih šuteva Baskonije za tri je preko 30, ponekad ide i preko 40. Ključ utakmice je da ne ubacuju u velikim procentima šuteve za tri poena i da sprečimo ofanzivni skok njihovih visokih igrača koji su izuzetno agresivni“, objasnio je trener Partizana.

Duško Ivanović obraća pažnju na „paklenu“ atmosferu u „Areni“.

„Partizan ima dvoranu u kojoj navijači čine nešto posebno. Tamo je veoma teško igrati, ali i vrlo lepo. Moji igrači moraju da znaju da su ta publika i atmosfera nešto što može i nama da da snagu, da nam bude inspiracija. Ne možemo da igramo ako smo impresionirani ili uplašeni. To je ključ ove utakmice. Partizan na domaćem terenu uvek kreće veoma agresivno, sa euforijom, krađom lopti. Navijači su ti koji ih guraju i daju im snagu da igraju bolje“, rekao je trener Baskonije.

Partizan će imati ogroman peh, jer je Zek Ledej van ekipe zbog porodične tragedije, tačnije preminuo mu je otac.

Meč 30. kola počinje u 20.30, a njegov tok možete da pratite iz časa u čas na našem portalu.

Tabela:
1. Real Madrid 23-6
2. Barselona 20-9
3. Monako 19-10
4. Panatinaikos 18-11
5. Olimpijakos 18-11
6. Fenerbahče 18-11
7. Virtus 17-12
8. Baskonija 16-13
9. Makabi 16-13
10. Partizan 13-16
11. Valensija 13-16
12. Bajern Minhen 13-16
13. Olimpija Milano 12-17
14. Efes 12-17
15. Žalgiris 11-18
16. Crvena zvezda 10-19
17. Asvel 7-22
18. Alba 5-24

(RTS)