NBA finale, druga epizoda – Denver brani svoje utvrđenje, ranjeni Majami je najopasniji

Nagetsi su maksimalno iskoristili zasluženu svežinu da u prvom duelu dođu do sigurnog trijumfa 104:93. Majami je imao dovoljno vremena da se adaptira na nadmorsku visinu i da uvidi greške za korekciju.

Evidentno je bilo od samog starta da je Nikola Jokić nadmoćan u odnosu na defanzivu Hita. Kontrolisao je igru asistencijama i tek u poslednjoj deonici preuzeo više šuteva. Završio je sa devetim tripl-dablom u ovosezonskom plej-ofu od 27 poena, 10 skokova i 14 asistencija. Eron Gordon je bio Malounov faktor iznenađenja, koristeći masu i atleticizam u reketu. Džamal Mari je pogađao sebi svojstvene šuteve, kao i Majkl Porter Džunior.

Domaćini su se dobro snalazili protiv zone Majamija, dok je „Džoker“ hvatao dah na klupi. Džef Grin je iznenadio sa par poena u tim prilikama.

Majamijev trojac nedraftovanih šutera Dankan Robinson-Maks Strus-Kejleb Martin ubacio je ukupno šest poena sa 2/23 za tri. Teško da će ponoviti opet takva izdanja. Ukoliko se tako nešto opet desi, Denverova odbrana na spoljnim pozicijama se onda predstavlja na elitnom nivou. Prethodno finale Hita bilo je u „bablu“, tako da je atmosfera, naročito na gostovanju, nova za sve. Aklimatizovali su se, „probili znoj“ i sa manje nervoze ulaze u drugi duel.

Onaj kome motiva ne fali je Džimi Batler. Prodirao je ka košu, delio dodavanja slobodnim saigračima, ali otvoreni šutevi isu ulazili. U sve tri prethodne serije, Batler je vodio ekipu do „brejka“ u nekom od početna dva gostovanja. Baksima je ubacio 56 u prvom susretu, protiv Niksa je u drugom duelu u „Medison skver gardenu“ zabeležio 25 poena i 11 asistencija, Seltiksima je ubacio 35, pa 27 poena.

Erik Spolstra je počeo kao video-analitičar, taj posao drži u „malom prstu“ i nesumnjivo je u saradnji sa prekaljenim stručnim štabom mozgao i nalazio nove načine da spreči neke prednosti Denvera. Za glavnu pretnju su isticali ubistačnu igru dva na dva Marija i Jokića, napadačku osnovu Denvera. Mari još uvek nije imao jednu od onih partija kad se uporno šutira uprkos promašajima, na sreću Denvera, ali je zbog te osobine primamljivija meta od standarno odličnog Nikole.

„Da, moramo u školu, imali su odličan ritam i posebno u prvom poluvremenu, nismo bili na dobrim pozicijama, pa smo se posle snašli u drugom poluvremenu. Na ovom nivou moraš da budeš u utakmici sve vreme i naravno da nikada nećeš dobiti sve na tacni da bude lako, a ovo će biti veliki izazov i zahteva više od nas pa da vidimo šta možemo da popravimo“, istakao je Spolstra posle prvog duela.

Denver je svestan koliko je Majami opasan. Gosti sa Floride znaju da jedna pobeda u gostima menja tok serije. Nova igra nerava gde se najmanja greška ne prašta.

„Zapravo, nisam uzbuđen. Veoma sam fokusiran, pošto znam za šta su sposobni. Majami je pobedio neke odlične ekipe koje su imale bolji skor od nas. Kao tim, nismo opušteni“, rekao je Nikola Jokić posle prve pobede Denver nagetsa u NBA finalu u istoriji franšize.

(RTS)