Jokićev novi tripl-dabl i Marijeve trojke prelomile Lejkerse – Denver na dve pobede do finala

Džamal Mari je sa 23 poena u poslednjoj deonici, od čega pet trojki i sedam slobodnih bacanja, doneo prevagu u ključnim momentima, dok je Jokić bio na minutu odmora na klupi. Nagetsi su pobedili u neizvesnoj završnici bez pomoći „Džokera“ – nije postigao nijedan poen u četvrtoj četvrtini. Svakako je dovoljno „štete“ načinio u prethodnim periodima. 

 Lejkersi krenuli „vatrom na vatru“

Lejkersi su na prepoznatljiv brz start pun trčanja Nagetsa odgovorili na isti način. Uvodni minuti obeleženi su jakim tempom, koji su forsirale obe strane. Uvođenje Džereda Vanderbilta u startnu postavu pojačalo je agresivnost prednje linije odbrane Lejkersa. Prva deonica okončana je nerešeno – 27:27.

Stara boljka Nagetsa je opet izašla na videlo, šta činiti sa Jokićem na klupi? Dok Nikola nije bio na parketu, Lejkersi su igrali odlično, što je pokazala serija od 9:0. Blistao je Rui Hačimura sa pogocima u reketu i sa distance. Povratak Jokića pokrenuo je povratak Denvera i rezultatski balans. „Džoker“ je završio prvo poluvreme sa 16 poena, osam skokova i pet asistencija. Prikazao je prepoznatljiv repertoar mekanih flotera i poluhoroga bez polušaja za tri.

Na drugoj strani, Entoni Dejvis je iz igre imao tek 1/6, fokusirajući se pre svega na odbranu. Lejkersi su probali varijantu sa Hačimurom na Jokiću, a Dejvisom kao pomoći i bila je zadovoljavajuća protiv ostalih saigrača. Ne protiv Nikole.

Hačimura je završio impresivno prvo poluvreme sa 17 poena, pogodivši svaki od sedam šuteva. Na poluvreme se otišlo sa prednošću Lejkersa od 53:48.

 Marijeve trojke slomile protivnika

Gosti su nastavili sa dobrom igrom na otvaranju treće deonice, vrativši se na 10 poena prednosti. Defanziva Nagetsa je bila loša, primali su lake poene i onda je Maloun reagovao tajm-autom u kom je održao motivacioni govor da taj deo igre mora da proradi. Nagetsi krežu sa serijom 10:0 i izjednačuju 74:74. „Silazna putanja“ Entonija Dejvisa u poslednjoj sekundi treće deonice nad Nikolom Jokićem donela je Lejkersima 79:76 pred odlučujući period.

Maloun na osam minuta do kraja vraća Jokića na klupu na minut pauze. Tada se Nagetsi oslanjaju na šut za tri. Pet poseda, pet šuteva, dva pogotka. Oba delo Džamala Marija. Njegovih šest poena doneli su vođstvo Denveru od 87:83, dok je na drugoj strani Lebron promašio par pokušaja sa distance, a Entoni Dejvis nastavio sa veoma lošom igrom u napadu. Posle tajm-auta Hama, Nagetsi nižu još tri trojke – Braun, Mari, pa Porter za plus 12 na pet minuta do kraja. Nakon četvrte trojke Marija u poslednjoj deonici, Lejkersi se vraćaju sa sedam vezanih poena i smanjuju na 99:94.

Trojka Rivsa na minut do kraja spušta Lejkerse na 101:99. Marija su slali na liniju penala iznova i iznova u poslednjem minutu i upisao je sedam poena. Delovalo je da Lebron može da reši meč, ali je promašio šuteve za tri i otvorena polaganja.

 Mari je sa 37 poena, 10 skokova i pet asistencija bio „tas na vagi“ koji je doneo prednost Denveru. Jokiću i njemu su pomogli Majkl Porter Džunior sa 16, Brus Braun sa 12 i Eron Gordon sa 10 poena.

Kod Lejkersa se najviše istakao Oston Rivs sa 22 poena. Džejms je postigao identičan broj poena, ali je imao 0/6 za tri, podelivši 10 asistencija i uhvativši devet lopti. Rui Hačimura je završio sa 21 poenom.

Entoni Dejvis po nekom nepisanom običaju tokom plej-ofa ponovo je parnu utakmica odigrao loše. Posle 40 poena u prvoj, sad je stao na 18 poena uz vrlo loših 4/15 iz igre (3/12 za dva, 1/3 za tri).

Serija se seli u Los Anđeles, naredni duel igra se 21. maja.

(RTS)