Infantino: Solidarišem se sa Vinisijusom,u fudbalu i u društvu nema mesta rasizmu

Fudbaler Reala Vinisijus Žunior izjavio je nakon utakmice sa Valensijom da je rasizam normalna pojava u La Ligi.

Real je meč završio sa fudbalerom manje, pošto je crveni karton u 97. minutu dobio Vinisijus Žunior zbog udaranja igrača Valensije Uga Dura. Navijači Valensije su tokom celog meča na rasnoj osnovi vređali Vinisijusa koji je posle meča rekao da je to stalna pojava u La Ligi.

„Nije ovo bio prvi put, ni drugi, ni treći. Rasizam je normalna pojava u La Ligi. Federacija to smatra normalnim, a rivali to ohrabuju. Ovo takmičenje je nekada pripadalo Ronaldinju, Ronaldu, Kristijanu i Mesiju, a danas pripada rasistima. Žao mi je zbog onih Španaca koji se ne slažu, ali danas je Španija u Brazilu poznata kao zemlja rasista. Ja sam jak i boriću se do kraja protiv rasista, čak i ako to bude daleko odavde“, istakao je brazilski fudbaler.

Trener fudbalera Reala Karlo Ančeloti dodao je da rasizmu nije mesto u fudbalu, a podršku je dobio i od predsednika Fifa Đanija Infantina.

„Danas je bio tužan dan na Mestalji, gde je grupa navijača pokazala svoju najgoru stranu. Vreme je da prekinemo da pričamo i da reagujemo odlučno. Rasizmu nema mesta u fudbalu i u društvu“, izjavio je Ančeloti.

„Potpuno se solidarišem sa Vinisijusom. U fudbalu i u društvu uopšte nema mesta rasizmu i Fifa stoji uz igrače u ovakvim situacijama. Događaji sa meča Valensije i Reala pokazuju da tako mora da bude. Zato imamo striktne procedure u tri koraka u Fifa i preporuka je da se one primenjuju na svim nivoima fudbala“, rekao je Infantino koji je potom i naveo celu proceduru.

“Prvo, zaustaviš meč i jasno to staviš svima do znanja. Drugo, igrači napuštaju teren i spiker obaveštava navijače da će meč biti prekinut ukoliko se sa napadima nastavi. Meč se zatim nastavlja i kao treći korak, ako se napadi nastave, meč se zaustavlja, prekida i tri boda idu rivalu (timu čiji je igrač žrvta rasizma, prim)“, istakao je Infantino na svom Instagram profilu.

(RTS)