Fudbalski klasik u Dortmundu, Borusija posle 11 godina u polufinalu Lige šampiona

Možda se činilo da je ovaj četvrtfinalni par najmanje atraktivan u poređenu sa ostalima, ali je susret u Nemačkoj obilovao je golovima i dramom u prepoznatljivom ambijentu „Signal Iduna arene“.

Ponovilo se pravilo u međusobnim duelima Borusije i Atletika da uvek domaćin pobeđuje. Trijumf Borusije ostvaren je posle mnogo uzbuđenja. 

Tim Edina Terzića je izašao na svoj teren za zaostatkom od 2:1 iz prošlog duela. Po samom startu meča poznao se uzbudljiv nastavak. Kolosalne prilike propuštene su na obe strane terena u prva četiri minuta. 

Sabicerov „poklon na tacni“ pred samim golom Oblaka sprečio je Azpilikueta velemajstorskom reakcijom i blokiranjem. Već u narednom napadu Alvaro Morata je koristi „zicer“, pred Kobelom, koji istrčava gotovo do ivice kaznenog prostora. Šut Španca završava pored gola. Ispostaviće se da je to bila jedina prilika gostiju u prvom poluvremenu.

Borusija je bila potpuno nadmoćna u prvih 45 minuta, pretvorivši inicijativu na terenu u dva pogotka za pet minuta. 

Prvi je pao u 34. minutu. Loše ispucavanje na desnoj bočnoj aut liniji donosi Borusiji novi posed. Mats Humels, iako štoper, vrhunski šalje loptu Julijanu Brantu na levu stranu peterca. Posle par driblinga na malom prostoru, nemački reprezentativac matira Oblaka jakim šutem.

Već pet minuta kasnije, akcija na istoj strani terena donosi preokret Borusiji i prednost u ukuipnom skoru. Sabicer je uvideo utrčavanje beka Matsena u „livadu“ na desnoj odbrambenoj strani Madriđana. Sledila je pribrana i sigurna egzekucija za 2:0.

Dijego Simeone čini trostruku izmenu na startu drugog poluvremena i to se ispostavilo kao odličan potez. Anhel Korea je zamenio Alvara Moratu i odmah krenuo sa navalom na gol domaćina. Do smanjenja zaostatka na 2:1 došlo je u 49. minutu, posle nespretnog autogola Matsa Humelsa. Nesrećan splet okolnosti za jednog od najsikusnijih u sastavu Borusije u njegovom 500. meču za ovaj klub.

Uporni Korea je da dođe do pogotka za 2:2 u 64. minutu, posle par uspešnih pokušaja izblokiranih lopti. Ispaltila mu se upornost i iskupio se za veliki promašaj sedam minuta ranije.
 
Borusija se nije predavala. Dočekali su kontranapad u 71. minutu, Sabicerov vrhunski centrršut na levoj strani Fulkrug majstorskim šutem glavom u punom jurišu pretvara u pogodak za 3:2. 
 
Tri minuta kasnije, Sabicer kruniše sjajnu partiju pogotkom sa 15 metara za 4:2 i ukupnu prednost od 5:4. Oblak je do kraja duela uspeo da odbrani dva odlična šuta Fulkruga i Sabicera, ali saigrači nisu doneli egal još jednim pogotkom.
 
Tim iz Dortmunda se vraća među četiri najbolja tima u Evropi psole 11 godina. Tada je na klupi bio Jirgen Klop i dogurali su do velikog finala.

 

(RTS)