Srpske „Niti“ na reviji Igora Todorovića u Milanu, italijanska publika oduševljena

U srcu milanske nedelje mode, Srbija je predstavila svoju kreativnost pred italijanskom publikom, revijom „Niti“, Igora Todorovića kojoj je prisustvovao izuzetni veliki broj publike, a mnogi su stajali jer nije bilo dovoljno mesta za sedenje. Igoru Milano nije novi teren ali revija, u jeku Fešn vika, jeste.

„Milano mi nije nov ali je sve ovo zajedno novo, jedno novo iskustvo, jedna nova avantura i sad sam prepun nekih novih emocija i sa svih strana me zapljuskuju sa utiscima. I sad pokušavam da sklopim utiske Milana i novog utiska. Evo malo pre sam na italijanskom rekao da dok se tka, niti se vezuju za nebo, i evo večeras smo vezali naše niti sa italijanskim nitima. Jeste, ja sam živeo i studirao ovde i postoji ta neka spona, ta nit koja vezuje ono odakle dolazim i ono gde sam se školovao“, rekao je Todorović.

Publika je oduševljeno aplaudirala elegantnim komadima odeće svedenih, prirodnih boja, sa jedinim dodatkom u obliku velikog cveta, koji je nenametljivo krasio pojedine komade odeće, uz pratnju autentične muzike sa naših prostora.

„Niti imaju jednu veliku simboliku, spajaju, neraskidive su, u tkanini su kada se dobro utkaju prosto je nemoguće rašiti ih, i uopšte niti su i u tekstilu veoma važne i u emociji, kada kažemo tanane niti. Važne su u mnogo toga, bile su isprepletene i u muzici za koju moram da se zahvalim Micevskom i Aci Sofronijeviću i ljubaznosti Dragane Radosavljević Cakane i večeras smo ovde čuli apsolutno tradicionalnu muziku koja je pripremljena za jedan potpuno novi događaj, dakle, za nešto što će i njima biti zanimljivo.

Mnogo mi je ljudi reklo da je bilo jako emotivno, da ne razumeju muziku ali osećaju neku emociju. Te niti su, ako ćemo metaforično da pričamo, jedan ćilim na kome smo doleteli i prikazali sve što se prikazalo. Ono što je izazvalo, pored konstrukcija i mnogih stvari koje čujem sad u prolazu, ono što je bilo veoma važno, i što nam je i bio negde cilj je bila grupa komada koji su štrikani rukom od autentične sorte pramenke sa zlatiborskih padina, gde se ta vuna prala u Rzavu u vodi, i farbala prirodnim bojama što je takođe jedna vrlo jasna poruka ekološke svesti i brige o planeti jer su i to niti i mi smo vezani za tu planetu.

Zaista sam se potrudio da poruka koju šaljemo bude univerzalna, kao što je moja moda univerzalna a da opet podcrtamo kroz neke emotivne zvuke sa jedne strane, ali i kroz ono što je neko nasleđe koje mi imamo a koje je, slobodan sam to da kažem, ostavila kraljica pletiva Dobrila Smiljanić“, ispričao je Todorović.

Nakon Milanske nedelje mode, Igorov magično protkani ćilim putuje dalje predstavljajući svetu naše korene, tradiciju i moć ručno stvaranih dela.

„Pa, idemo dalje svakako. Ja sada govorim da idemo dalje, znate kad pređete određene stepenice i kad je taj ćilim obučen da može da leti, ja sam siguran da se otvaraju neke nove priče i neke nove destinacije. Postoji jedan divan projekat o kome ćemo pričati od proleća, na kome posebno radim i posebno mu se radujem a ovo je bio jedan, da kažem povratak kući“, kaže Igor Todorović.

(RTS)


Ostavite komentar