Decenije istraživanja propale nakon kvara zamrzivača na švedskom institutu

Čuvani u specijalnim kontejnerima i hlađeni uz pomoć tečnog azota na -190 stepeni Celzijusa, uzorci prikupljani tokom raznih istraživanja nalazili su se na Institutu Karolinska, u Stokholmu.

Međutim, negde između 22. i 23. decembra došlo je do prekida u snabdevanju tečnim azotom kod 16 kriogenih kontejnera.

Sadržaj kontejnera bezbedan je puna četiri dana bez dodatnog tečnog azota, ali je ovog puta ostao bez njega pet dana, što je dovelo do uništenja uzoraka iz više institucija.

Institut Karolinska je dom Nobelove skupštine, koja ima zadatak da izabere dobitnika Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu.

„To se dogodilo u verovatno najgorem momentu koji se može zamisliti u Švedskoj – uoči Badnjeg dana“, rekao je Mati Salberg, dekan južnog kampusa Instituta Karolinska.

Incident je prijavljen policiji, dodaje se u saopštenju ove obrazovno-naučne ustanove.

Neki mediji su izvestili da je procenjena vrednost izgubljenih uzoraka oko 500 miliona kruna (44 miliona evra).

Selberg ističe da nije sprovedena zvanična procena vrednosti uništenih uzoraka, ali je naveo da su bez sumnje milioni u pitanju: „Najteže su pogođeni oni koji istražuju leukemiju, oni su prikupljali uzorke pacijenata tokom čak 30 godina“.

Na Institutu je pokrenuta interna istraga i uprkos tome što nema indicija o sabotaži i spoljnom uticaju, policija je pozvana kako bi se utvrdile sve okolnosti.

Svi uzorci su bili namenjeni isključivo za istraživanje u naučne svrhe tako da nema opasnosti da je ugrožena nega ili terapija pacijenta čije je lečenje u toku. „Ovo su uzorci koji su bili predmet opsežnih studija i bilo je planova da se koriste u još studija“, objasnio je dekan Selberg.

(RTS)


Ostavite komentar