Nuklearna medicina predstavlja budućnost u lečenju onkoloških pacijenata

Doktorka Marina Popović Krneta, specijalista nuklearne medicine istakla je da je to terapija koja se već primenjuje u nekim drugim centrima u Srbiji, ali će se po prvi put primenjivati na Institutu za onkologiju. Pacijenti koji su sa teritorije Beograda će lakše dolaziti do te terapije.

„To je trerapija koja se primenjuje za endokrine tumore koji su dobro ili srednje diferentovani. To je heterogena grupa tumora koja se može naći u bilo kom organu. Najčešće, u oko 70 odsto slučajeva ovi tumori se nađu u gastrointestinalnom traktu“, rekla je specijalista.

Dodaje da je ovo terapija za tumore koji se hirurški ne mogu odstraniti zbog određenih razloga ili za tumore koji su se već proširili na druge delove tela.

Prednost ove vrste terapije

„To je ciljana terapije koja pogađa ćelije karcinoma uz poštedu zdravih tkiva. To je najveći benefit nuklearno medicinske terapije“, rekla je doktorka.

Ističe da se terapija u nuklearnoj medicini sastoji iz dva dela. Princip je da ono što vidimo, to i lečimo. To je svrha personalizacije terapije, jer ne znači da pacijenti koji imaju isti tumor mogu da budu kandidati za terapiju.

Interval davanja terapije

„Nijedan radioizotop se ne proizvodi u Srbiji, svi se uvoze. U Vinči se povezuju sa različitim molekulima, u zavisnosti od terapije. Postoje četiri ciklusa terapije koji se daju u razmaku od dva meseca. Ideja je da se prvo daju dva ciklusa, pa se onda radi evaluacija bolesti. Ako je pacijent odlično odreagovao, nastavlja se sa još dva ciklusa. Ove terapije su dosta komforne za pacijenta, a to utiče na kvalitet života pacijenta“, rekla je doktorka.

Kako se zaštititi od zračenja prilikom terapija

„Mi koristimo zračenja, jer je nuklearna medicina sistemska radioterapija i zračenje putuje kroz celo telo. Pacijenta moramo da izolujemo, ne zbog štetnosti za pacijenta, već zbog zaštite okoline. Pacijent ostaje u bolnici dok nivo zračenja ne dođe u realne vrednosti“, istakla je doktorka.

Dodaje da se na Institutu za onkologiju koriste terapije za lečenje diferentovanih karcinoma štitaste žlezde, terapije radioaktivnim jodom, a krenuće se i sa terapijom neuroendokrinih tumora. Koriste se i terapije za neuroblastome, koji se uglavnom javljaju kod dece.

„Budućnost nuklearne medicine je korišćenje radio izotopa u lečenju karcinoma prostate, što će uskoro doći i kod nas. Mislim da će to biti i najveći pomak nuklearne medicine, jer je karcinom prostate jedan od najčešćih karcinoma u svetu i kod nas“, rekla je doktorka Marina Popović Krneta, specijalista nuklearne medicine.

 

(RTS)