Trećina starih zgrada u Portugaliji postala energetski efikasna – potrošnja struje prepolovljena

Energetsku obnovu zgrada Portugalija je počela 2006. i gotovo trećina je sanirana. Gradska kuća Lisabona primer je uspešno primenjenih mera energetske efikasnosti jer je prepolovila potrošnju struje – zamenjeno je više od 4.000 sijalica, na krovu su solarni paneli, a najveći izazov bio je zamena prozora.

„Sad imamo prozore koji su energetski efikasni i nisu narušili izgled kuće. Mnogo je koštalo, ali na kraju smo dobili rezultate – mesečne troškove za struju i grejanje sa 8.000 evra smanjili smo na 4.000 evra, a godišnju emisiju ugljendioksida za 85 tona“, istakao je Edoardo Silva, direktor organizacije „Lisboa e-nova“.

Energetski sertifikat je potvrda da zgrada štedi enegiju. Izdaje ga Agencija za energetiku i stanovi u zgradama koje ga dobiju su najtraženiji.

„Ako kupite ili iznajmite zgradu, ona mora da ima energetski sertifikat. Zemlja je akcenat stavila na stare zgrade kojima je potrebno renoviranje jer su nove već u skladu sa evropskim pravilima. Naš zadatak je da pomognemo njihovo renoviranje, ali i pravilnu izgradnju novih. Mislim da ćemo uspeti da postignemo cilj koji je Brisel zacrtao za sledeću deceniju“, rekao je Nelson Laži, predsednik borda direktora portugalske Agencije za energetiku „ADENE“.

Agencija za energetiku ima i program „zelenih poslova“. To je ne samo prvi nacionalni centar već i prvi u Evropskoj uniji za obuku mladih straučnjaka i prekvalifikaciju drugih radnika za poslove koje nameće energetska tranzicija. A rezultate već ima i „Kopernik“ – prva zadruga za obnovljivu energiju u Portugaliji – okuplja čak tri hiljade kooperanata.

„To je novi način proizvodnje energije u zajednicama koju organizuju građani, različite institucije i prekrivaju svoje zgrade solarnim pločama. U rasponu od 2 kilometra mogu da udruže proizvodnju i obezbede energiju za svoje potrebe, a mogu je davati i ljudima koji žive u blizini, a imaju problem sa snabdevanjem strujom iz socijalnih razloga. To je prava revolucija i time se bavi Evropska komisija u mnogim zemljama“, rekao je Rui Valente, direktor kooperantske energetske zadruge „Kopernik“.

Zahvaljujući inovacijama i cirkularnoj ekonomiji najatraktivnije portugalsko letovalište Kaškaiš je na listi pametnih gadova: unapredili su obrazovanje, internet je besplatan kao i javni prevoz jer imaju autobuse na vodonik koji proizvode iz otpada. Sve je umreženo.

„Iza pametnog grada stoji upravljački centar – u njega se slivaju svi važni podaci i iz njega se upravlja svim segmentima gradskog života: od javnog osvetljenja, saobraćaja, otpada do kriznih situacija“, rekao je Migel Pinto Lus, zamenik gradonačelnika Kaškaiša.

Pametan grad podiže kvalitet života što privlači poznate svetske ličnosti da u Kaškaišu kupe kuću. Glavna atrakcija sada je vila koju gradi slavni portugalski fudbaler Kristijano Ronaldo, čije imanje zauzima kažu, gotovo trećinu letovališta.

(RTS)