Sukobi na propalestinskim protestima u SAD, privedeno oko 300 studenata

Gradonačelnica Los Anđelesa Karen Bas najoštrije je osudila nasilje, a propalestinski demonstranti tvrde da univerzitet nije sprečio nasilje i da je dozvolio da ih kontrademonstranti napadnu biber sprejom, buzdovanima, daskama, ciglama i vatrometima, prenosi Glas Amerike.

Demonstranti su se okupili u preko 30 američkih univerziteta da protestuju zbog sve većeg broja žrtava u ratu u Gazi, zahtevajući od svojih univerziteta da prekinu saradnju sa kompanijama koje posluju sa Izraelom.

Policija je uhapsila nekoliko demonstranata i na Univerzitet Viskonsin u Medisonu, a u Univerzitetu u Arizoni je saopštila da „raspoređuje hemijsku iritirajuću municiju“ da rastera „nezakonito okupljanje“.

Navodi se da je Univerzitet Braun učinio veliki ustupak demonstrantima, postižući sporazum s njima o uklanjanju kampova sa kampusa u zamenu za formiranje tela na kojem će se glasati o eventualnom prekidu saradnje sa kompanijama iz Izraela.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je ocenio da antisemitizam prožima SAD i kritikovao predsednika Džozefa Bajdena zbog neaktivnosti po tom pitanju.

(RTS)