Si: EU je prioritet naše spoljne politike, Makron: Dijalog EU–Kina potrebniji nego ikada pre

„EU je prioritet kineske spoljne politike. Kina i EU treba da ostanu posvećene partnerstvu“, poručio je Si na trilateralnom sastanku Kina-Francuska-EU sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Jelisejskoj palati.

Kineski lider je naveo da je Evropa važan partner u kineskoj modernizaciji, prenosi agencija Sinhua.

„Kina uvek pristupa svojim odnosima sa Evropskom unijom iz strateške i dugoročne perspektive. Nadam se da će odnosi Kine i Francuske i Kine i EU uzajamno ojačati i napredovati zajedno“, rekao je Si.

Kako svet ulazi u novi period turbulencije i transformacije, Kina i EU, kao dve velike sile, treba da ostanu partneri i posvećene dijalogu i saradnji, prodube stratešku komunikaciju, unaprede strateško međusobno poverenje, izgrade strateški konsenzus i  koordinaciju, rade na stabilnom i zdravom rastu veza Kine i EU i nastave da daje nove doprinose miru i razvoju u svetu, istakao je kineski predsednik na početku sastanka.

On je naveo da je Francuska prva stanica njegove posete inostranstvu ove godine i da trilateralni sastanak pojačava evropski značaj ove posete. Pozvao je Kinu i Evropsku uniju (EU) da ojačaju svoju „stratešku koordinaciju“ i ostanu „partneri“, nakon višestrukih sporova, od oblasti trgovine do ljudskih prava.

Makron je istakao da je evro-kineski dijalog potrebniji nego ikad zbog međunarodne situacije.

„Koordinacija sa Kinom o velikim krizama u Ukrajini i na Bliskom istoku je odlučujuća“, istakao je predsednik Francuske u uvodnoj izjavi pre sastanka sa Ursulom fon der Lajen i Si Đinpingom, prenosi BFM TV.

On je naveo da se zalaže za „fer pravila za sve“, kad je reč o kinesko-evropskoj trgovini.

„Budućnost našeg kontinenta će takođe veoma jasno zavisiti od naše sposobnosti da nastavimo da razvijamo odnose sa Kinom na izbalansiran način“, naglasio je Makron. 

„EU računa da će Kina izvršiti pritisak na Rusiju da prekine rat protiv Ukrajine“

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Evropska unija računa na to da će Kina izvršiti prirtisak na Rusiju da prekine rat protiv Ukrajine.

„Računamo na to da će Kina iskoristiti sav svoj uticaj na Rusiju da okonča ruski agresivni rat protiv Ukrajine“, rekla je Fon der Lajen posle susreta sa predsednikom Kine Si Đingpingom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, preneo je Rojters.

„Predsednik Si je igrao važnu ulogu u deeskalaciji neodgovornih nuklearnih pretnji Rusije i uverena sam da će predsednik Si nastaviti to da čini u kontekstu tekućih nuklearnih pretnji Rusije“, dodala je ona.

Fon der Lajen je kazala da bi Kina mogla da ograniči „neodgovorno širenje“ iranskih raketa i dronova i ponovila pozive na prekid vatre u sukobu između Izraela i Hamasa.

„Verujemo da Kina može da igra važnu ulogu u ograničavanju neodgovornog širenja iranskih balističkih projektila i dronova“, rekla je novinarima posle susreta sa Sijem.

Fon der Lajen je naglasila da EU ne može da apsorbuje prekomernu proizvodnju kineske industrijske robe koja preplavljuje njeno tržište.

Ona je dodala da je pozvala Sija da preduzme korake za rešavanje pitanja prevelikih kapaciteta.

„Kina koja igra pošteno je dobra za sve nas“, istakla je Fon der Lajen.

(RTS)