Razbijena kriminalna organizacija u Španiji, vođa klana Srbin sa poternice

Kako je objavljeno na sajtu španskog Ministarstva unutrašnjih poslova, hapšenja su obavljena u pokrajinama Malaga, Madrid i Barselona i tom prilikom zaplenjena su tri komada vatrenog oružja, municija, sedam lažnih ličnih dokumenata, dron i 16.000 evra u gotovini.

Cela akcija, tokom koje je izvršeno sedam pretresa kuća u regionima Malaga, Madrid i Barselona, snimljena je i objavljena na zvaničnom Jutjub kanalu španske policije.

Grupa je razbijena nakon što su pripadnici nacionalne policije pokrenuli istragu nakon napada na kuću rivalske grupe u Esteponi (pokrajina Malaga).

Istraga je pokrenuta u januaru kada je u bolnici u Malagi primljeno petoro državljana Srbije zbog teških povreda, a istraga je pokazala da je dom u kome su živeli napadnut vatrenim oružjem, a da su oni vezani, premlaćni i povređeni.

S obzirom na ozbiljnost događaja i malu saradnju povređenih, zatražena je pomoć srpskih vlasti radi provere da li bi počinioci mogli da budu opasni kriminalci.

Istražitelji su od početka istrage sumnjali da bi taj napad mogao da bude motivisan obračunom srpskih klanova, a nakon vizuelnog pregleda kuće u kojoj su se desili događaji, potvrđen je napad i njegova ozbiljnost, a u kući su pronađeni obilni tragovi krvi i ostaci kopči.

Preliminarna istraga je pokazala da su u sukobu korišćeni pištolji sa izbrisanim serijskim brojem, koje su počinioci događaja prilikom bekstva ostavili u blizini mesta događaja.

Takođe istraga je otkrila da je napad uključivao pedantnu prethodnu pripremu koja je podsećala na vojnu taktiku, računajući čak i na podršku drona da pripremi napad i pazi na žrtve.

U napadu je učestvovalo osam osoba, od kojih je petoro napalo kuću, a troje vršilo nadzor u okolini, a otkrivena je obimna logistika koju su koristili u planiranju, iznajmljivanju do tri vozila i tri kuće u kojima su boravili prethodnih dana dok su pripremali napad.

Nakon što su identifikovani svi umešani, uz stalnu saradnju sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije, utvrđeno je da je organizator napada vođa opasne oružane kriminalne organizacije, povezane sa trgovinom drogom, a da je imao međunarodnu poternicu koju su izdale srpske vlasti, koju su ga klasifikovale kao „metu velike vrednosti“ i jednu od najtraženijih u zemlji od 2021., navodi špansko Ministarstvo.

Nakon napretka istrage i nakon što je postalo poznato da se organizacija ponovo preselila u provinciju Malaga, organizovana je policijska operacija za hapšenje umešanih, pri čemu su morali da se oslone na agente Grupe za specijalne operacije i Specijalne operativne grupe za bezbednost.

Beogradski mediji prenose da su u toj akciji uhapšeni Slobodan Milutinović Snajper, koji je označen kao vođa.

(RTS)