Raste broj žrtava sukoba u Sudanu, bolnicama ponestaje lekova i medicinskog materijala

Borbe su izbile u subotu između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu el Burhanu, šefu prelaznog vladajućeg Suverenog saveta Sudana, i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Muhamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je zamenik šefa Saveta.

To je bio prvi takav izbijanje borbi otkako su obe grupe udružile snage da zbace veterana islamističkog autokratu Omara el Bašira 2019. Nasilje je izazvano neslaganjem oko integracije RSF u vojsku kao dela tranzicije ka civilnoj vlasti da okonča političko-ekonomsku krizu izazvanu vojnim udarom 2021. godine.

Burhan i Hemedti dogovorili su tročasovno primirje kako bi se omogućile humanitarne evakuacije koje su predložile Ujedinjene nacije, saopštila je misija UN u Sudanu, ali je dogovor u velikoj meri prekršen.

U saopštenju rano u ponedeljak, lekarski sindikat je rekao da je najmanje 97 civila ubijeno, a 365 povređeno od izbijanja borbi.

Svetski program za hranu UN-a obustavio je rad u zemlji nakon što su tri njegova radnika ubijena u sukobima u oblasti Darfura. Borbe su takođe prijavljene u istočnoj pograničnoj državi Kasala.

Kako su sukobi nastavljeni, SZO je saopštila da bolnicama nedostaje medicinskih zaliha.

„Nekoliko od devet bolnica u Kartumu koje primaju povređene civile ostalo je bez krvi, opreme za transfuziju, intravenoznih tečnosti i drugih vitalnih zaliha“, navodi SZO.

Vazdušni napadi i snajpersti po krovovima zgrada

U nedelju su zabeležene teške borbe oko međunarodnog aerodroma u Kartumu. Očevici su naveli da je vojska izvela vazdušne napade na kasarne i baze i uspela da uništi većinu objekata paravojnih snaga.

U saopštenju vojske se navodi da su u toku sukobi u blizini vojnog štaba u centralnom delu sudanske prestonice i navodi se da je RSF postavio snajperiste po krovovima zgradama.

U Njali, glavnom gradu južnog Darfura i najmnogoljudnijem gradu Sudana nakon Kartuma, meštani su rekli da su bili primorani da pobegnu zbog borbi između dve rivalske frakcije.

Ranije u nedelju, svedoci i stanovnici rekli su Rojtersu da je vojska izvela vazdušne napade na kasarne i baze RSF-a u regionu Kartum i uspela da uništi većinu objekata paravojnih formacija.

Diplomatski napori za okončanje sukoba

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u da među saveznicima vlada zajednička duboka zabrinutost“ u vezi sa borbama u Sudanu i stav da sukobe treba odmah prekinuti i da se strane vrate pregovorima.

Napori suseda i regionalnih tela da prekinu nasilje pojačani su u nedelju.

Egipat je ponudio da posreduje, a regionalni afrički blok, Međuvladina uprava za razvoj planira da pošalje predsednike Kenije, Južnog Sudana i Džibutija što je pre moguće kako bi uticali na sukobljene strane da prestanu sa sukobima, saopštila je kancelarija kenijskog predsednika Vilijama Ruta na Tviteru.

Dugo strahovita nasilna kriza između dve glavne frakcije vladajućeg vojnog režima preti da destabilizuje ne samo Sudan već i veći deo regiona, kao i da zaoštri bitku za uticaj koja uključuje velike zalivske sile, SAD, EU i Rusiju.

(RTS)