Pulicer dodeljen Njujork tajmsu za istraživanje o radu dece migranata širom SAD

Univerzitet Kolumbija u Njujorku objavio je dobitnike Pulicerovih nagrada za 2024. godinu, a lokalni list Lokaut Santa Kruz dobio je Pulicera u kategoriji izveštavanja o udarnim vestima za tekstove o poplavama i klizištima u Kaliforniji. 

Nagradu u kategoriji istraživačkog novinarstva osvojila je novinarka Njujork tajmsa Hana Drajer za seriju priča o radu dece migranata širom Sjedinjenih Država. 

Sara Konvej iz Siti biroua i Trini Rejnolds-Tajler iz Instituta „Nevidljivi“ dobili su nagradu u kategoriji lokalnog izveštavanja za seriju priča o sistemskom rasizmu i nestalim ženama Afroamerikankama u Čikagu.

Novinska agencija Rojters je osvojila priznanje za tekstove o praksi poslovanja kompanija Elona Maska iz automobilske i avio-industrije. 

Ista nagrada dodeljena je i za istraživanje Vašington posta o opasnostima poluautomatske puške „AP-15“, naširoko korišćene u masovnim ubistvima u Americi. 

Dobitnik i kolumnista Vašington posta za tekstove o Putinu i Rusiji 

Priznanje za međunarodno izveštavanje dobio je Njujork tajms za izveštaje o napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, neuspesima izraelskih obaveštajnih službi da spreči akciju i odgovoru Vojske Izraela. 

Saradnik Vašington posta Vladimir Kara-Murzi dobitnik je priznanja u kategoriji komentara za tekstove pisane o Vladimiru Putinu, životu o Rusiji i demokratskoj budućnosti njegove zemlje, navodi se u obrazloženju odluke. 

Kritičar Džasting Džang iz Los Anđeles Tajmsa dobio je priznanje za žanrovsku filmsku kritiku pišući o savremenom iskustvu gledanja filmova.

Pulicerova nagrada – istorija i tradicija

Pulicerove nagrade smatraju se najprestižnijim u američkom novinarstvu i odaju priznanja za rad u više novinarskih i umetničkih kategorija. 

Ovogodišnja priznanja dodeljuju se dok su se na pojedinim američkim univerzitetima, uključujući i Kolumbiju, održavali propalestinskim protesti. 

Nagradu je ustanovio Džozef Pulicer, mađarsko-američki novinar i izdavač, koji je nakon smrti 1911. sav svoj imetak zaveštao Univerzitetu Kolumbija.

Prva Pulicerova nagrada je dodeljena 4. juna 1917, a dobitnike bira nezavisna komisija.

(RTS)