Proslava Vaskrsa u svetu

Predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je Vaskršnjem bogosluženju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, gde tradicionalno proslavlja najveći hrišćanski praznik.

Zajedno sa Putinom, službi u Sabornom hramu Hrista Spasitelja prisustvovao je i gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin, prenose RIA Novosti.

Kako navodi ruska agencija, Putin smatra da Vaskrs objedinjuje pravoslavne hrišćane kada je reč o moralnim idealima i vrednostima, a budi u ljudima lepa osećanja, veru u trijumf života, dobrote i pravde.

„Rusija prolazi kroz sudbonosna iskušenja i Crkva se moli da Gospod zaštiti granice otadžbine“, rekao je patrijarh Kiril u besedi u Sabornom hramu.

Hiljade hrišćanskih vernika ispunilo je Jerusalimski Stari grad da prisustvuje pravoslavnoj ceremoniji Svete svetlosti, silaskuk Blagodetnog ognja u hram Groba gospodnjeg, uoči pravoslavnog Vaskrsa.

Nakon višečasovnog iščekivanja, vernici su mogli da zapale svoje sveće sa malih okruglih prozora na Isusovom grobu u Crkvi Svetog groba.

(RTS)