Nastavljeni sukobi u Sudanu – stanovništvo beži iz Kartuma, zalihe hrane na izmaku

Sukobi se vode između vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku u Kartumu, Omdurmanu i Bahriju, koji su su neka od najnaseljenijih urbanih područja Afrike.

Lokalno stanovništvo, ali i hiljade stranaca su zarobljeni zbog sukoba, a zalihe hrana su na izmaku.

Iako, za razliku od prethodnih dana, četvrtak u Kartumu nije osvanuo pod gustim dimom, borbe su kasnije tokom dana nastavljene.

U Bahriju se čula pucnjava, a stanovnici su prijavili sukobe i zapadno od Omdurmana, gde su rekli da vojska blokira
dolazak pojačanja RSF, pošto su obe strane prekršile 24-časovni prekid vatre.

RSF je izdao saopštenje u kojem se navodi da su njihove jedinice napadnute u Omdurmanu i da su naneti gubici vojsci kao odgovor, uključujući obaranje dva helikoptera. Rojters nije mogao samostalno da proveri tvrdnje RSF-a.

Vojska poseduje artiljeriju, borbene avione i kontroliše pristup Kartumu. 

Hiljade ljudi pokušavaju da napuste prestonicu. Većina je u tome i uspela, ali su se neki zaustavili na kontrolnim punktovima. Stanovnici navode da su supermarketi prazni, hrane nema.

Ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestović izjavio je juče da nijedna država trenutno nije u stanju da organizuje evakuaciju stanovništva iz te zemlje, ali da Vlada Srbije sa Ministarstvom spoljnih poslova radi na pripremama za evakuaciju srpskih državljana.

Nasilje između vojske i RSF je izbilo u subotu nakon višednevnih tenzija zbog mape puta za prelazak zemlje na civilnu vlast.

Jedan od glavnih problema je plan da se RSF sa svojih 100.000 pripadnika uključi u sudansku vojsku i imenovanje vođe novih vojnih snaga.

Sporazum je trebalo da bude potpisan početkom aprila.

(RTS)