Hamas prihvatio predlog Egipta i Katara o prekidu vatre; Netanjahu: Nastavljamo sa operacijama u Rafi

Rukovodstva Izrela i Hamasa međusobno se optužuju za sabotažu potencijalnog dogovora o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca iz te enklave.

Delegacija Hamasa otišla je iz Kaira, po završetku poslednje runde pregovora. Kako navode u saopštenju, vraćaju se u Dohu kako bi se konsultovali sa svojim rukovodstvom.

Šef CIA Bil Berns putuje u Dohu na hitan sastanak sa katarskim premijerom Muhamedom el Tanijem. Izvor Tajms ov Izraela tvrdi da su pregovori Izraela i Hamasa na „ivici kolapsa“.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu istakao je, usled glasina koja su se pojavile tokom vikenda o međunarodnom pritisku na Izrael da pristane na prekid vatre i okonča rat u Gazi, da neće popustiti pod pritiskom.

Izraelska policija izvršila je raciju u hotelskoj sobi u Jerusalimu koju koristi Al Džazira.

Tu prostoriju Al Džazira koristi defakto kao svoju kancelariju od nedelje, nakon odluke vlade Benjamina Netanjahua da zatvori TV stanicu u vlasništvu Katara.

Šef agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) Filipe Lazarini kaže da izraelske vlasti i dalje odbijaju humanitarni pristup Gazi.

Lazarini je naveo da mu je po drugi put ove nedelje odbijen ulazak u enklavu, ističući „pojačano uskraćivanje humanitarnog pristupa i napade na humanitarne radnike i konvoje“.

(RTS)