Britanski vicepremijer Dominik Rab podneo ostavku nakon optužbi za mobing

Potpredsednik britanske vlade Dominik Rab podneo je ostavku. Odluku je doneo dan pošto je na adresu premijera Rišija Sunaka stigao izveštaj o optužbama nekolicine službenika vlade da ih je vicepremijer maltretirao i omalovažavao na poslu, a neke čak dovodio do suza.

Britanski premijer nije se za sada oglašavao povodom ostavke jednog od najbližih saradnika, koji je podržao njegovu kampanju za predsednika vlade posle ostavke Borisa Džonsona jula 2022. godine.

Dominik Rab je svoju pisanu ostavku objavio na Tviteru.

Rab: Izveštaj „opasan presedan“

U tekstu ostavke jedan od najistaknutijih pobornika bregzita podseća da je sam pozvao na istragu i obećao da će podneti ostavku ukoliko njeni zaključci budu negativni.

Rab ukazuje da su svi navodi protiv njega, osim dva, odbačeni, ocenjujući da ni oni nisu tačni i zaključuje da izveštaj „predstavlja opasan presedan kada je reč o domaćinskom poslovanju i ponašanju u okviru vlade“.

„Ministri moraju da budu u stanju da vrše direktan nadzor nad državnim službenicima, koji vode važne pregovore za britanski narod. U suprotnom, demokratski i ustavni princip ministarske odgovornosti biće poništen“, naglašava Dominik Raab u tekstu ostavke.

Odlaskom Dominika Raba, premijer Sunak ostaje sve izolovaniji i izloženiji pritiscima kako opozicije, tako i rivalskih struja u Konzervativnoj stranci u trenutku kada zemlju potresaju svakodnevni štrajkovi zbog rastućih troškova života i inflacije, koja ne pada ispod deset odsto.

Autor izveštaja Adam Toli

Izveštaj o Rabovim postupcima prema državnim službenicima sačinio je izuzetno ugledni stručnjak za poslovno pravo Adam Toli.

Njegov izbor za izradu tog dokumenta pozdravili su kako pravni eksperti, tako i državna služba.

Toli ima reputaciju etičnog i profesionalnog pravog eksperta, koji je više puta zastupao kralja Čarlsa Trećeg u vreme dok je bio prestolonaslednik, kao i ministarstvo odbrane, pa čak i neimenovanu obaveštajnu službu po tužbama bivših zaposlenih.

Toli nema nikakvo prisustvo na društvenim mrežama i držao se podalje od medija tokom izrade izveštaja.

(RTS)