Beg imigranata iz Britanije u Irsku zbog pretnje deportacijama u Ruandu

Na nedavnim lokalnim izborima u Engleskoj i Velsu birači su odbacili skoro svaku politiku Konzervativne stranke, koja je na vlasti već četrnaest godina.

No, projekcije pokazuju da, da su tog dana održani opšti izbori, Britanci bi ostali bez apsolutne parlamentarne većine i to je glavni izgovor premijeru Sunaku da ne raspisuje opšte glasanje ovog leta.

Njegov poslednji adut je izuzetno restriktivna politika prema ilegalnim imigrantima i njihova deportacija u Ruandu.

Građani protestuju zbog racija

Cele prošle nedelje britanska policija vršila je racije i prebacivala imigrante u centre za deportaciju odakle bi trebalo da krenu u Ruandu.

Aktivisti u Pekamu u južnom Londonu pokušali su da spreče transport azilanata na baržu nadomak britanske obale. Uhapšeno je četrdeset pet građana.

Jedna od učesnica u protestu ističe da je njegov cilj da se zaštite komšije od „gadnih pravila ministarstva unutrašnjih poslova, koja ljude bez rešenog imigracionog statusa odbacuju iz društva“.

Zakon o deportaciji imigranata u Ruandu usvojen je posle dvogodišnjeg pravnog slaloma između Doma lordova i Vrhovnog suda.

Portparol vlade Ruande Alan Mukuralinda poručuje da je bilo dosta sa protivljenima i da je vreme da se rešenje primeni.

„Ne mislimo da je rešenje čudotvorno, ali dozvolite barem da ga naše dve zemlje primene. Tada kritikujte rešenje i probajte da ga poboljšate“, ističe Mukuralinda.

Beg u Irsku

Na vest da deportacije u Ruandu samo što nisu počele, imigranti su preko otvorene kopnene granice iz Severne Irske pohrlili ka Republici Irskoj.

Šatorska naselja nikla su u Dablinu preko noći.

Azilant Džad al Hamarne kaže da je uplašen, jer je od mnogih ljudi čuo da će imigranti biti poslati u Ruandu.

Šatori su uklonjeni posle protesta građana zbog dolaska azilanata.

Zaoštravanje odnosa Britanije i EU

Dablin je postavio policiju na granicu sa Severnom Irskom odakle, tvrdi, stiže osamdeset odsto imigranata.

Do kraja maja Irska planira da usvoji zakon, kojim će ih po kratkom postupku vraćati u Britaniju.

Britanski premijer Riši Sunak odgovara da ga najave iz Dablina „ne zanimaju“.

„Ne prihvatam vraćanja migranata iz Evropske unije preko Irske kada sama Evropska unija ne prihvata njihovo vraćanje u Francusku odakle nam dolaze“, kaže britanski premijer.

Istovremeno, britanski radio El-Bi-Si objavljuje intervju sa imigrantom iz Sirije, koji tvrdi da mu je francuska policija pomogla da stigne u Britaniju.

Zbrinjavanje azilanata košta britanske poreske obveznike osam miliona funti dnevno.

Zaoštravanje odnosa sa Briselom za Sunakovu vladu je mala cena u odnosu a političke poene, koje će joj doneti uzletanje prvih aviona ka Kigaliju.

(RTS)