Zašto se parovi u Braničevskom okrugu ređe odlučuju za proširenje porodice

U Požarevcu 30 odsto svih muškaraca starijih od 20 godina nema dece, Ilija Dragoslavić sa suprugom Dijanom u svojoj trideset prvoj očekuje treće. Kada je stigla prva prinova, tek je završio fakultet, pa su živeli od njene plate, ali kažu – ništa ne bi menjali.

“Parovi se odlučuju na to tek nakon što srede svoj život i finansije, rade na porodici. A mi smo to nekako radili usput i preporuka moja je da se stvari spontano dešavaju, samo treba da veruju u sebe i grabe napred, pa će tako da srede i posao i porodicu.”

Uprkos entuzijazmu pojedinaca, nakon višedecenijskog opadanja, u matične knjige rođenih pozarevačke gradske uprave 2023. godine upisano je tek 999 osoba“, kaže Ilija Dragoslavić, advokat i otac troje dece.

“U našoj opštoj bolnici Požarevac rođeno je oko 860 deteta, a ova razlika je upis dece koja su rođena u inostranstvu i onih lica koja su tražila naše državljanstvo.”, objašnjava Olgica Tomić, matičarka u gradskoj upravi Požarevac.

“Najveći razlog je depopulacija Braničevskog okruga i što se danas parovi sve teže odlučuju da imaju decu i sve kasnije žene zatrudne. Čim se kasnije parovi odlučuju za trudnoću, teže i ostaju trudni”, ističe Miloš Dačić, načelnik ginekološko-akušerskog odeljenja.

Problem bolnica u malim gradovima su lošiji uslovi, odvojenost od oca deteta i kašnjenje inovativnih procedura u porodilištima, pa se žene koje imaju privilegiju porađaju u Beogradu. Zbog toga je deset odsto novorođenčadi upisano u beogradske knjige rođenih.

“Prvenstveno zbog toga što sam ja tamo imala mogućnost primene epidurala i spinal. To su dve procedure koje su dale odlične rezultate u smislu anestezije. Tako da duže traje ta bezbolnost”, navodi Milica Simić, fizioterapeut i mama dvoje dece.

Prema popisu iz 2022. Godine, udeo bračnih parova bez dece u Braničevskom okrugu veći je od nacionalnog proseka. Najteža je situacija u Golupcu, Kučevu i Malom Crniću gde nema čak 40 odsto bračnih parova.

 

 

(RTS)