Vešte ruke prokupačkog penzionera prave ukrase za dvorište

Penzionerske dane Ivica Kocić iz Prokuplja, uglavnom provodi u radionici i u svom malom vrtu. Drvo i baštenski aranžmani su mu inspiracija pa veštim rukama stvara ukrase za dvorište. Kaže da je to oduvek želeo, ali dok je radio kao policajac o tome je samo pričao sa kolegama.

“Oduvek je pokazivao afinitete ka lepim stvarima. Šta pogleda može i da uradi”, kaže Ivan Nikolić, iz Prokuplja.

“Oni su znali da ja imam neke afinitete prema drvetu, tako da su za moj odlazak u penziju meni priredili neko iznenađenje, sakupili su određeni novac i kupili mi ovu mašinu. Tako da je meni to upotpunilo sve da ja mogu da radim neke sitne stvari i vreme organizujem kako ja hoću”, kaže Ivica Kocić, penzioner iz Prokuplja.

Za rad koristi bukovo i čamovo drvo. U svaki predmet utkano je mnogo ljubavi, rada i truda. Izrađenim ukrasima dodaje neki svoj detalj koji ga čini jedinstvenim i svaki ukras je prvo našao mesto u njegovom dvorištu.

“Ja se trudim da dodam nešto svoje, da to bude etno, u etno stilu, da nema da odem u prodavnicu da kupim neki točkić ili šta drugo. Ja sve to volim od drveta da napravim”, kaže Ivica Kocić.

Majstorluk i umeće Ivica pokazuje i u radu sa drugim prirodnim materijalima. Od gline i kamena pravi peći za pečenje hleba, pečenja, roštilja i sušare za meso.

(RTS)