Mjuzikl „Zorba“ na sceni u Kragujevcu

Kultni mjuzikl rađen je po romanu „Grk Zorba“ Nikosa Kazancakisa, objavljenom 1946. godine, koji je ekranizovan pre tačno šest decenija. Od 1968. je na Brodveju i pred publikom širom sveta, a sada je stigao i u Kragujevac. Za poljskog reditelja čast i izazov, iako ga režira već drugi put u karijeri.

“Prvi put sam mjuzikl „Zorba“ režirao u svom pozorištu u gradu Bjelsko-Bjali u Poljskoj, pre deset godina i do sada je izveden više od 100 puta. Drago mi je što sam ovaj komad, rađen po brodvejskoj licenci, uz mininalne adaptacije, sada režirao i u Kragujevcu”, kaže Vitold Mazurkijevič, poljski reditelj.

„Zorba“ je bio izazov i za koreografe.

“Znamo da je mjuzikl jedan od najkompleksnijih oblika scenske umetnosti, tako da nam je bila potrebna potupna koncentracija i fokusiranost da spojimo igru, muziku i glumu”, navodi Jovana Todorović, koreograf.

I uspeli su u tome članovi ansambla Knjaževsko-srpskog teatra. Njih 20 u dva i po sata donosi priču o lutalici koji se protiv životnih nedaća bori pesmom i igrom.

“Zanimljivo je da lik Zorbe koga igram on svu svoju tugu, kad mu se desi smrt najbližeg on to provlači kroz igru, kroz ples”, kaže glumac Saša Pilipović, a glumica Jasmina Dimitrijević navodi: „ Svako vreme nosi svoje breme i mislim da ovaj mjuzikl to i poručuju, da je život prelep čak i kada se doživljavaju katastrofe u tom životu.”

Posle „Zorbe“, još jedna premijera – „Na tragu“, koja će 23. maja otvoriti „Joakimove dane“ u Kragujevcu. Pred publikom će do 29. maja biti još šest predstava.

(RTS)