U Medveđi kod Trstenika roditelji i đaci zabrinuti zbog premeštanja jednog učenika

Da u školu dolazi učenik problematičnog ponašanja roditelji su saznali od dece posle prolećnog raspusta. Smatrajući da je trebalo da budu obavešteni od nadležnih prvi put su se okupili prošle nedelje.

„Naši zahtevi tada su bili da škola sve roditelje obavesti o dolasku tog učenika, jer za nasto nije nimalo naivna situacija s obzirom na dešavanja u Ribnikaru. Deca su uplašena , roditelji takođe. Mi smatramo da ako postoji pojačan pojačan vaspitno pedagoški rad da nam neko kaže da on ima promenu u ponašanju, da nam neko posle Ribnikara sme da garantuje da su naša deca bezbedna. Škola treba da pruži poverenje i bezbednost svakom učenikupa i njemu u krajnjem slučaju, ali nama to niko nije reko.“, kaže Dragana Glišić, roditelj.

Novi učenik je danas na nastavi, a roditelji su zajedno sa decom došli do škole.

„Najveći problem je što su deca u strahu za svoju bezbednost, plaše se jednostavno. Ja sam morao moje dete da ubeđujem 2 dana da treba da dođe u školu, da vidi šta će da bude, da smo mi tu ispred“, navodi roditelj Aleksandar Pavlović.

„Premeštaj se vrši uz saglasnost škole gde odlazi učenik i škola ima informaciju o prethodnom ponašanju učenika. Svakako da je u ovakvim situacijama velika zabrinutost roditelja i negde je važno da škola, direktor, tim za zaštitu učenika od nasilja i svi drugi organi informišu roditelje učenika o dolasku novog učenika, naravno pri tome treba voditi računa o zaštiti podataka o ličnosti, o nekom pravednom postupanju. To što je učenik možda u prethodnoj školi pokazivao problematično ponašanje ne znači da će u novoj sredini tako ponašati. Potrebno je dati šansu i važno je da svi učenici imaju pravo na obrazovanje, pa tako i taj učenik“, objašnjava Svetlana Aleksić, psiholog član tima za borbu protiv nasilja.

Direktor škole nije želeo pred kameru, niti da komentariše slučaj, ali je ipak pristao na razgovor sa roditeljima u prisustvu pravnika. Predočeno im je da Zakon nije prekršen, nakon čega su se razišli, ne manje zabrinuti.

(RTS)