U vršačkom muzeju izložba posvećena arhitekti Dragiši Brašovanu

Povratak Brašovana kući – tako se može okarakterisati izložba, koja publici otkriva kako je jedan od naših najznačajnijih arhitekata živeo i stvarao, i šta ga je sve inspirisalo. Izložba je realizovana u saradnji gradskog muzeja Vršac i Galerije Matice srpske. Predstavljeno je preko 100 eksponata koji su bili deo enterijera njegove porodične kuće u ulici Strahinjića bana u Beogradu, a koji daju drugačiji pogled na Brašovana kao supruga, očuha, estetu, ljubitelja umetnosti i prijatelja.

„Nama se to činilo kao divna ideja da Dom Dragiše Brašovana prenesemo pod krov Galerije matice srpske i na taj način sačuvamo jednu vizuelnu ili likovnu priču kako je on živeo, šta je to što je on birao za svoj dom i da to uporedimo sa onim što nam je ostavio kao svoja vrhunska dela arhitekture”, navodi dr Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske.

Njegova arhitektonska dela vodeći su simboli brojnih gradova u Srbiji, pre svega u prestonici. Stvarao je i u svom rodnom Vršcu, ali nema pouzdanim podataka koje sve građevine nose njegov potpis. Priča se da je projektovao dve porodične kuće, kao i postament za Sterijin spomenik u gradskom parku, koji je on lično poklonio gradu. Ipak, o njegovom talentu najbolje svedoči zgrada poljoprivredne škole koju je projektovao šezdesetih godina na molbu tadašnjih gradskih vlasti. Zanimljivo je da je ponudu prihvatio sa oduševljenjem, a čitav projekt završio za 10-ak dana.

U monografiji škole navodi se činjenica da Brašovan nije hteo da naplati uslugu projektovanja zgrade uz komentar da je to za njegove Vrščane.

Zgrada poljoprivredne škole smeštena je u ulici koja danas nosi ime arhitekte Brašovana i to pod brojem 1. Ona je njegov lični poslovni pečat, dok se njegov privatni pečat, koji je otisnuo u svom porodičnom domu – od stilskog nameštaja do umetničkih dela – može videti na izložbi, koja je nastala zahvaljujući njegovoj supruzi i poćerki, koje su lične komade darovale Galeriji Matice srpske.

„Kao što vidimo koliko je bitna svest o darivanju, pozvati gradjane da , možda ukoliko neko baštini i čuva nešto što ima veze sa arhitektom Brašovanom možda bi trebalo da razmisli o tome da to nadje mesto u muzeju“, ističe Ivana Ranimirov, direktorka Gradskog muzeja u Vršcu.

Izložba, koju u gradskom muzeju u Vršcu smatraju jednom od najznačajnijih za ovu kuću kulture do sada, i za koju u Vršcu vlada veliklo interesovanje, otvorena je do 12. maja.

(RTS)