Pesme na srpskom i finskom za romanovske ovce u Valjevu

Desetu godišnjicu farme romanovskih ovaca Tadići su u krugu obeleželi uz rođendansku tortu. Sa zakupljenog preselili su se na svoj posed u Pričeviću. Stiglo je oko dve stotine jaganjaca, a ovca Moa dobila je petorke. Statistiku vode u programu koji Ivan usavršava radi što bolje selekcije.

“Imamo već malo iskustva kad je to neko vreme gde je najzgodnije, recimo, unositi podatke. Možda ne mora da se žuri odmah, nego sačekamo da prođe jagnjenje”, kaže Ivan Tadić iz Valjeva, a

Mia Tadić dodaje: „Zadovoljni smo, sad imamo svoju štalu, mislilm svoje mesto, svoje imanje i to je, naravno, lepo, možemo da razvijamo neke druge stvari.”

Bilo je izazova, u vreme epidemije korone čak i dileme da li da se vrate u Finsku i potraže posao sa fakultetskim diplomama, Ivan kao programer, a Mia kao etnomuzikolog, mada već leti piše za regionalne novine. Prevagnuli su život u Srbiji, boravak u prirodi i ovčarstvo.

“Finska ovca je dosta slična kao romanovska, plodna i tamo ima dosta tog znanja koje ja mogu na finskom nešto da posedujem i da ja služam neke vebinare, nekako više puta godišnje. Uvek učimo nešto novo. To je akademski neki pristup sa našim školovanjem što nema veze sa poljoprivredom, a možeš ipak, nekako, da malo koristiš to”, kaže Mia Tadić.

“Mogu da im pomogne, ako treba nešto da se prenese ili spremi ili ako je neko jagnje pobeglo da se uhvati”, kaže Dunja Tadić.

Imaju oko 90 ovaca. Stado su smanjili iz ekonomskih razloga i zbog lakšeg preseljenja. Prilike na tržištu su se popravile. Državne subvenicije su 10 000 dinara po umatičenoj ovci, a cena mesa po kilogramu je 530 dinara.

“Pre godinu dana kada opet počinju ponovo da se pojačava to interesovanje. Ljudi se više interesuju, kupuju i taj odnos cena sad ide sve više polako u korist ovčarima. Otprilike koncentrat, žito i te ulazne namirnice su pojeftinile, a cena mesa je onako otišla prilično”, navodi Ivan Tadić.

Brendiranjem proizvoda bavi se Mia. Poznaje svaku ovcu, peva im i na finskom i na srpskom, pa na društvenim mrežama objavljuje ne samo stručne, već i tople pastoralne priče.

(RTS)