Od Fruške gore do Rta dobre nade – čudesna sudbina „Kijamet efendije“

Kijamet ili belaj efendija, drugo je ime doktora tehničkih nauka, Dušana Sakulskog iz Rume, koji kaže da mu je misija da radom pomaže ljudima i planeti. Pre odlaska u Južnu Afriku gde je doktorirao, radio za Ujedinjene nacije i osmislio sistem za smanjenje rizika od katastrofa, diplomirao je u Beogradu na ideji fruškogorskog koridora i danas je, kaže, srećan što su veliki radovi u toku.

„Četrdeset jednu ili dve godine je prošlo, sad i da ne brojim, i nikad nije kasno, obradovalo me je, baš me je obradovalo i sa nestrpljenjem čekam da sednem u auto i da dođem iz Rume u Novi Sad, novim putem“, navodi prof.dr Dušan Sakulski.

Profesor Sakulski naučno-istraživačkim radom bavio se i u Nemačkoj, više od 20 godina u Južnoafričkoj Republici, a radeći za Ujedinjene nacije, znanje je preneo na brojne doktorande, od Kenije i Emirata do Srbije.

Dobio je posao i u NASA, koristi više kompjuterskih jezika, najviše matematički jezik. Predavao je pred nobelovcima, kao ekspert za upravljanje rizicima od katastrofa.

„Što više uraditi pre nego što se bilo koja katastrofa dogodi, bezbolnije ćemo proći, zato što ćemo na neki način biti spremni. Ako krene oluja, ne možemo mi nju zaustaviti, ali ako se spremimo i znamo i na vreme se sve to uradi, štete će biti manje. Neke prirodne katastrofe se daju vrlo solidno pripremiti – poplava, suša; neke teško – zemljotres ili vulkan“, ističe profesor Sakulski.

Dodaje: „Jedna od najvećih nagrada za nekog koji obrazuje, kad vidite da ste malko makar doprineli da se život mladog čoveka promeni na bolje, pod navodnicima da kažem. Kad vidite taj sjaj u očima na poslednjem času i kad vam oni za doviđenja poklone knjigu, a na poslednjoj stranici piše: ‘Našem dragom profesoru, hvala što ste nam otvorili oči!'“

Čuvajmo planetu, poručuje dr Sakulski, čovek neverovatnih talenata, koji je za život odabrao južnoafričku obalu okeana i mesto gde kitovi rađaju bebe.

Nauci i dalje doprinosi, iako je u penziji, ali i muzičkoj sceni, udaraljkama ili sa gitarom, kao „peti Bitls“, mladima poznat kao profa velikog srca.

(RTS)