Manastir koji vekovima čuva Kumansko četvorojevanđelje

U narodu postoji verovanje da u Kumanici slepi progledaju, hromi prohodaju, a nerotkinje rađaju. Zbog takvih legendi dolaze ljudi svih religija iz celog sveta.

“Spokoj, svaki put kad dođem osetim olakšanje i jako sam ponosna i kad god imam priliku ja svratim i tome učim decu”, kaže jedna vernica dok druga dodaje da ovde često dolazi i da joj je lepo kad god dođe.

Manastir je posvećen svetom arhangelu Gavrilu. Tačno vreme izgradnje nije poznato, a ni ktitor. Prvo pisano pominjanje je iz 1514. godine. Obnovljen je 2000. godine.

“U istoriji je zapisani da se u manastiru Kumanica čuvalo čuveno Kumaničko četvorojevanđelje. Ovaj naš značajni rukopis nastaje početkom 16. veka. Portreti jevanđelista naslikanih na tom jevanđelju predstavljali su najveće delo umetnosti toga vremena. Ovaj naš značajni rukopis danas se nalazi na čuvanju u Sanu Srpkoj akademiji nauka i umetnostiu Beogradu”, objašnjava Otac Nikolaj, starešina manastira Kumanica.

Projektom pruge Beograd- Bar 1970. godine bilo je predviđeno da železničke šine prođu pravo preko zarušenih manastirskih zidova.

“Tome se usprotivio Zavod za zaštitu spomenika iz Kraljeva i šine su pomerene jedno desetak metara od manastira i time je sprečeno skrnavljenje jedne od najvećih svetinja u ovom kraju”, dodaje otac Nikolaj.

Za drevni manastir Kumanicu mnogi kažu da je drugi Ostrog. Međutim, decenijama ovaj manastir bio je u bespuću. Prošlog leta asfalt je stigao do samog manastira što je olakšalo pristup vernicima, posetiocima iz celog sveta. Sada monaštvo manastira Kumanica ima u planu i obnovu priprate. Nadaju se ponovo pomoći iz Puteva Novog Pazara.

“Oko izgradnje ove priprate treba nam kamen. Oni imaju tu mehanizaciju, masine da nam doteraju kamena i verujem da će nam pomoći“, ističe otac Nikolaj.

Izgradnju puta koji vodi do Kumanice obeležio je i humani gest meštanina Bajrama Crnovršanina koji je poklonio svoje zemljište zarad opšteg dobra.

“Državi ne tražim nikakvu nadoknadu. Poklon sam izvršio, narodu sam dao prolaz. Radne zemlje je skinuto ekter, a put je prošao punih gotovo kilometar pošto ima s početka otud, pa do završetka ovde. Kilometar puta. Tu sad prolazi bijeli svijet”, kaže Bajram Crnovršanin, selo Zahumska.

26. jula kada je manastirska slava, ovde se održava veliki sabor kome prisustvuje više od 10.000 ljudi.

(RTS)