Lebane: Ulaganja u Caričin grad

Ni jesenje vreme u maju ne ometa radnike na lokalitetu “Caričin grad” da polako završavaju ograđivanje lokaliteta koje leži na blagim padinama Radana, nedaleko od Lebana. Posao nije mali jer treba ograditi više od 20 hektara. Ovo je prvi ovakav projekat od 1912. godine kada je srpski istoričar umetnosti i arheolog Vladimir Petković počeo istraživanje ranovizantijskog grada koji je podigao car Justinijan u šestom veku.

“Nakon izgradnje panelne žičane ograde radiće se na postavljanju video nadzora radi bolje i efikasnije zaštite samog lokaliteta”, navodi Marko Denić, direktor TO Lebane.

Ograđivanje je samo početak obimnih radova na Caričinom gradu. Posle završetka nedavno raspisanog tendera kreću i radovi na izgradnji Centra za posetioce koji će pored ostalog imati izložbeni prostor sa virtuelnom prezentacijom, a za gradnju će se koristiti prirodni materijali. Za ovaj projekat vlada Srbije izdvojila je skoro 200 miliona dinara.

“Sam objekat je polukružnog prizemnog tipa i deluje na neki način kao da izranja iz zemlje i krovni pokrivač će biti od trave”, ističe Goran Lazarević, zamenik predsednika opštine Lebane.

Ceo ovaj prostor do kraja godine dobiće potpuno nov izgled, pa i sadašnja terasa vizotorskog centra. To će svakako oplemeniti turističku ponudu ovog objekta, ali tradicionalno dobrih stvari ovde se neće odricati. A to je naravno kvalitetna domaća kuhinja.

“Propeć je naša tradicionalna pita koju su naše stare bake mesile”, kaže Marina Bogdanović, iz Vizitorskog centra Teodora. Dodaje: “Ko jednom proba, ponovo dođe”.

Već naredne godine Caričin grad bi sa završetkom ovih radova konačno mogao da se nadje na listi Uneska jer će biti stvoreni svi uslovi da posetioci u potpunosti mogu da dožive period iz šestog veka. Uz završetak puta preko Radana ovo će promeniti sliku parka izuzetnih prirodnih odlika koji će biti mnogo vidljiviji na turističkoj mapi Srbije i regiona.

(RTS)