Kako su se leskovački protivgradni strelci spremili za novu sezonu?

„Za sad je hvala Bogu čisto,ali najveći problem i najviše nas strelce plaši kad nam dođe oblak iz pravca Bugarske“, kaže Grujica Stojković, predsednik udruženja protivgradnih strelaca Leskovac

Stalno s pogledom uprtim u nebo,od aprila do oktobra. Za 18 godina stekao je iskustvo i tačno zna kada preti grad. Grujica Stojković živi od poljoprivrede i zbog toga mu nije teško da radi ni noću ni po nevremenu. Ponekad satima čeka spreman kraj lansirne rampe.

„Imamo uvek blagovremeno dolazak na stanicu, blagovremeno dejstvo i to je najbitnija stvar da bi se sprečile veće štete od grada“, kaže Grujica Stojković. Od Republičkog hidromterološkog zavoda mesečno primaju 5000 dinara. Zbog malih zarada neke stanice, a ukupno je 31 na teritoriji grada Leskovca, ostaće bez strelaca.

„Polako se gubi interesovanje. Imamo i nešto smanjen broj stanica. Ove godine do sada imamo sklopljene ugovore sa 23 stanice, u pregovorima je još nekoliko, ali to naknadno, videćemo koji će konačno broj stanica biti“, navodi Grujica Stojković, predsednik Udruženja protivgradnih strelaca Leskovac.

Strelci brane 57 000 hektara plodnih oranica u leskovačkoj kotlini. Rade odgovorno i požrtvovano pa su zbog toga i štete od grada najmanje u Srbiji već 15 godina.

„Sad je druga situacija, mnogo smo zadovoljniji, ipak zaštićeno je, zaštićeno je dosta“, smatra Novica Jovanović, poljoprivrednik iz Donjeg Stopanja.

Bez podrške grada, kažu u Udruženju,teško da bi opstali. Uz izdvajanja republičkog hidrometerološkog zavoda od 2017. godine grad Leskovac dotira rad strelaca. Za naknade ove godine je obezbeđeno 6 miliona dinara.

„Izdvojio je 7 miliona dinara za nabavku 120 protivgradnih raketa vertikalnog dometa. Inače svake godine grad Leskovac i na taj način pruža podršku u toj oblasti. Grad Leskovac je izdvojio i 3 miliona dinara za rekonstrukciju protivgradnih stanica“, navodi Rade Velinov,šef odeljenja za privredu i poljoprivredu GU Leskovac.

Na startu sezone magacini su puni. U svakoj stanici ima 10 raketa. Spremno, kažu dočekuju najavljenu, naglu promenu vremena narednih dana.

(RTS)