Ima li rešenja za deficit radne snage u Svilajncu

U ovom trenutku stranim i domaćim firmama u Svilajncu potrebno je više od 300 radnika različitih specijalnosti, među njima i inženjeri mašinstva, građevine, IT stručnjaci, ali i veliki broj zavarivača, bravara, stolara. Fabrika „Vossloh Schwabe Serbia“ zbog proširivanja kapaciteta traži 50 radnika uglavnom visokoobrazovanih.

„Postaje sve teže i teže naći radnika, mnogo je fabrika ovde došlo i odgovornost je naše kompanije da im ponudimo dobru obuku, kvalitetne uslove i obrazovanje do najviših stepena“, ističe Dirk Bantel, direktor kompanije „Vossloh Schwabe Serbia“.

Vremena su se promenila, kažu poslodavci. Fabrike se međusobno nadmeću i nude sve bolje uslove, jer do dobrog radnika nije lako doći, još je teže zadržati ga na poslu.

„Mislim da je dobro u smislu da sada kompanije mnogo više brinu o radnicima i nama je drago zbog toga jer naša kompanija sa sedištem u Bazelu na taj način posluje već dugi niz godina“, ističe Darko Hinić, direktor kompanije „Regent ligtening“.

U potrazi za radnicima je 20 stranih i domaćih fabrika u Svilajncu.

Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac naglašava: „Naravno da je meni kao predsedniku opštine Svilajnac najdraže kad vidim naše radnike u tim fabrikama, ali s druge strane potpuno sam svestan da bez regionalne radne snage ove kompanije ne mogu da se razvijaju, a to je poenta grada, države i na kraju njihovog biznisa.“

Kompanije su uvidele prednosti dualnog modela školovanja i to vide kao najbolji način da sebi obezbede radnike određenih kvalifikacija. Ovdašnja srednja škola već ima pet obrazovnih profila po dualnom sistemu.

„Stičemo neku rutinu u radu i isto je važno što mi upoznajemo šta znači biti deo kolektiva, deo tima“, kaže Teodora Milosavljević, učenica trećeg razreda.

Na pitanje ašto to kompanije rade, Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje, odgovara: „Zato što su kompanije potpuno svesne da se radna snaga ne traži na tržištu nego da se ona kreira u njihovom sistemu i potencijalima, jer mnogo je lakše da prime učenika nakon ososnovnog obrazovanja da kod njega razvija stručne kompetencije“.

Tokom ove godine u slobodnoj zoni 2 u Svilajncu biće otvorene još dve strane fabrike, nemačka i turska i sasvim je sigurno da će kvalifikovanu radnu snagu morati da nađu u regionu ili da traže nove obrazovne profile u Srednjim školama.

(RTS)