Ekipa Prve kragujevačke gimnazije plasirala se na svetsko prvenstvo sa lego robotom

„Lego musketarima“ trijumf u Sloveniji doneli su: robot od Lego kockica i podloga uz pomoć koje mogu lako da se nauče koraci našeg najstarijeg nacionalnog kola „moravca“. Pet meseci su radili i trud se na kraju isplatio. “Moravac” je zaigran na takmičenju, a robot Đole uspešno je prešao sve prepreke.

“To ime smo mu dali, jer smo tokom kreiranja robota slušali pesmu Đorđa Balaševića – Ringišpil”, objašnjava Đurđa Jevtić, učenica Prve kragujevačke gimnazije.

“Naš robot ima devet različitih alatki uz pomoć kojih reševa petnaestak različitih prepreka za 2,5 minuta”, kaže Bogdan Dunjić, učenik Prve kragujevačke gimnazije.

“Na podlozi imamo crvena i plava svetla. Plava služe za položaj leve noge, a crvena za položaj desne noge i to se kombinuje sa muzikom”, kaže Natalija Đoković, učenica Prve kragujevačke gimnazije.

“Takmičenje je bilo lepo. Atmosfera je bila kao da smo svi bili pobednici i, takođe, jako je bitno za nas što smo upoznali drugare iz drugih država”, kaže Hristina Novaković, učenica Prve kragujevačke gimnazije.

Bilo je 30 ekipa iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a Kragujevčani su obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo.

“Peti put smo se plasirali u finale. Konkurencija je bila jaka. Ovo je prvi put da jedan srpska ekipa, ali ne samo srpska , nego koja nije slovenačka, pobedi na ovom turniru”, kaže Katarina Veljković, profesorka u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

“Spremamo se za Otvoreno svetsko prvenstvo, gde ćemo odmeriti snage sa oko 90 ekipa iz celog sveta. Naša ideja je da svim nacijama pokažemo našu tradiciju i kulturu”, navodi Ana Stanković, profesorka u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Trebalo bi da to učine krajem juna na Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama, a da li će tako i biti, zavisi od novca. Tek treba da sakupe dovoljno za kotizaciju, avionske karte i smeštaj.

(RTS)