Čuvari kulture i tradicije u Domu kulture u Bratuncu

Rat i društvene krize koje su devedesetih uticale su, kažu, na velike migracije stanovništva, ali i svest ljudi. Oni koji su ostali na sebe su preuzeli da među mlade naraštaje ponovo vrate prave vrednosti.

“Cilj nam je da kroz umetnost, kulturu, i rad na takav način i rad sa mladima dođemo do neke društvene promene , mislim da nam je društvena promena svima itekako neophodna“, kaže Marijana Đukanović iz pozorišta mladih „Milica Topalović“ u Bratuncu.

I uprkos sve manjem broju članova, Dom kulture u Bratuncu broji preko tri stotine dece i odraslih. Među najaktivnijim sekcijama je pozorište mladih osnovano 2014. godine u okviru kojeg je do sada odigrano oko 40 predstava.

“Brojimo jako mali broj članova iz razloga što se sada potenciraju neke vrednosti koje nisu baš u sklopu pozorišta i onda pripadnici pozorišta nisu baš kul i prihvaćeni u društvu”, navodi Marija Đurović iz pozorište mladih „Milica Topalović“ u Bratuncu.

“Mnogi ismejavaju ljude koji su u pozorištu koji se bave tim, koji se bave Kulturno umetničkim društvima, jer je to sad, nažalost, sve više i više po nekim mišljenjima sramota, a zapravo je to nešto veoma lepo i tradicija treba da se čuva“, smatra Lora Tešić, članica KUD-a u Bratuncu.

Tradicija folklora u Bratuncu je zbog političkih previranja prekinuta dva puta. 2018. osnovano je Kulturno umetničko društvo “Most“ čiji naziv simoblizuje neraskidive veze dve države i jednog naroda. Svi njihovi nastupi i festivali organuzuju se uz podršku Doma kulture.

“Na našu inicijativu, a uz pomoć Kulturno umetničkog društva “Azbukovica“ iz Ljubovije pokrenuli Festival “Na drinske obale dvije jedno se kolo vije“ gde smo obuhvatili gradove sa obe strane Drine“, kaže Miloš Mitrović, predsednik KUD „Most“ u Bratuncu.

“Ono što u kulturi nedostaje na našim prostorima to su finansijska sredstva da možemo neke od ovih stvari još više da podržimo“, kaže Radovan Petković iz Doma kulture u Bratuncu.

A podrška je nephodna ne samo na lokalu, već i preko granice, jer uspostavljanje srpskih tradicionalnih vrednosti, tvrde, treba da bude zajednički cilj.

(RTS)