Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske – jedna tačka dnevnog reda

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske se održava na predlog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, predsednika Vlade Radovana Viškovića i srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović.

Cvijanović je u obraćanju rekla da je Republika Srpska opedeljena za poštovanje Ustava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i da to ne narušavaju njeni funkcioneri i institucije, već godinama delovanje visokih predstavnika i sprega stranih i bošnjačkih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Prema njenim rečima, Dejtonski sporazum nije dao mogućnost visokim predstavnicima da upravljaju BiH i da su opasne mere koje su preduzimali visoki predstavnici, pojedini ambasadori i Ustavni sud BiH.

Višković je istakao da je Republika Srpska izložena brojnim pritiscima čiji je cilj destabilizacija njenih institucija, ali da neće odustati od mirne i legalne borbe.

Stevandić je ranije rekao da bi trebalo da budu doneseni i zaključci, među kojima i onaj o opredeljenju Republike Srpske, poštovanju i doslovnom primenjivanju međunarodnog prava i Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma.

U Informaciji o predoženoj tački dnevnog reda se, između ostalog, govori o nametanju izmenjenog Izbornog zakona BiH, uz podsećanje da je tim povodom i sama EU izrazila nezadovoljstvo.

„Dakle, ne postoji jedinstven pristup zemalja EU u odnosima prema BiH, a u ovom slučaju i prema Kristijanu Šmitu i njegovim nelegalnim postupcima“, piše u Informaciji i dodaje da su sve ove aktivnosti podržane od strane trenutne američke administracije.

Kako se navodi u Informaciji, Republika Srpska mora sačiniti temeljnu analizu ukupne novonastale situacije, sačiniti odgovarajuće zaključke i preduzeti odgovarajuće aktivnosti. To uključuje reviziju njenog dosadašnjeg koncepta međunarodnih odnosa. Ako bi to propustila da učini, dospela bi u rizik nepreduzimanja odgovarajućih koraka blagovremeno, prenose Nezavisne.

(RTS)