Nastavljeno suđenje Vojislavu Mediću, sud usvojio dva nova dokazna predloga odbrane

Odbrana Vojislava Medića nastavila je sa dokazivanjem teze da optužnica tereti pogrešnog čoveka. Tvrde da se jedan od ispitivača lažno predstavljao prezimenom Medić kako bi sakrio svoj pravi identitet. To, dodaju, dokazuju poglavlja iz publikacije humanitarnih organizacija, u kojoj su posmatrači opisali šta se dešavalo u logorima u kojima su mučeni hrvatski vojnici.

„Ispitivači u logorima u većini slučajeva nisu govorili mena zatočenicima te su oni mogli samo da ih identificiraju po činovima i uniformi ili najčešće kao vojna lica. Neki od ispitivača su prilikom isleđivanja zatočenika koristili nadimke ili pseudonime“, kaže Tomislav Filaković, advokat odbrane.

Sudsko veće je kao nevažan dokaz odbacilo predlog odbrane da se ponovo sasluša svedok Goran Vidaković, nekadašnji član vojnog tima koji je obilazio logore Sremska Mitrovica, Stajićevo i Niš. On bi, tvrdi odbrana, mogao da otkrije pravi identitet ispitivača. Za tužilaštvo je taj predlog bio neprihvatljiv.

„Moram veću naglasiti da se optuženom Mediću njemu ne stavlja na teret da je bio član operativnog tima, on je bio samo jedna od osoba koja je ispitivala u logorima“, kaže Mirjana Zubčević iz Županijsko državnog odvjetništva.

U međuvremenu je predsednik Županijskog suda odbio zahtev odbrane za izuzeće sudskog veća zbog nepravilnosti tokom vođenja postupka. Suđenje se nastavlja 16. aprila, kada bi trebalo da bude saslušan svedok odbrane.

(RTS)