Narodna skupština RS o stradanjima u srebreničkoj regiji; Dodik: Nije tačno da je počinjen genocid

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za RTRS da se Republika Srpska prema događajima u Srebrenici uvek odnosila kao prema mestu gde je počinjen zločin, ali da nije tačno da je počinjen genocid jer definicija genocida nije ispunjena ni u delovima u Srebrenici.

„Nema genocida učinjenog u istoriji, a da nije jednoglasno prihvaćen kao takav, dok muslimani žele jednoglasno da nametnu takvu odluku. Moram reći da se 3. maja obilježava stradanje u Dobrovoljačkoj, ali to kod muslimana ne postoji. Zločinac je smo onaj za kojeg oni misle da jeste. Uporno pokušavaju da nametnu broj od 8.000 stradalih u sedam dana. To je potpuna laž“, rekao je Dodik.

Kaže da ako su muslimani htjeli pomirenje, trebali su da priznaju i srpske žrtve, a ne da ih negiraju.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je na današnjoj sednici da je proces pomirenja u BiH ugrožen rezolucijom o Srebrenici koja se predlaže u Generalnoj skupštini UN, dok je samostalni poslanik Ramiz Salkić rekao da je neprihvatljiv izveštaj Nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici kojim se, kako tvrdi, pokušava uvesti revizionizam u presude koje su donesene u Haškom tribunalu.

Nakon predstavljanja Izvještaja, narodni poslanici minutom ćutanja su odali počast svim stradalim u srebreničkoj regiji.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić predložio je da NSRS usvoji izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine u kojem piše da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.

(RTS)