Ekipa RTS-a razgovarala sa putnicima u gradskom prevozu u Beogradu – šta je pokazala anketa

Do okretnice na Petlovom brdu ekipa RTS-a vozila se autobusom na liniji 56, čija je trasa duga 15 kilometara, a počinje na Zelenom vencu.

Putnici sa kojima je RTS razgovarao kažu da je linija česta, dok druga linija koju koriste – 51, kasni. Žale se i na liniju 59.

“Ne znam zbog čega, ali jako retko ide, bez obzira na to što je naselje prošireno, ne ide često“, kaže jedna od putnica.

Deluje da vozačima linija 56 nije laka, ponajviše zbog gužvi u saobraćajnom špicu.

“Ne da je gužva nego ‘razbija’. Pauze nema, moramo sami da uzimamo pauzu, odemo do toaleta, malo popijemo vode, umijemo se“, kaže jedan od vozača na ovoj liniji.

Kada je gužva u saobraćaju, obično nijedan prevoz ne odgovara. Reklo bi se da taj problem nemaju oni koji se voze najkraćom gradskom linijom 26L – od naselja Vojvode Vlahovića do Medakovića. Samo tri kilometra i svega nekoliko minuta. Smeta im, međutim, što je to mini-bus sa malo polazaka.

Sudeći po žalbama građana, izgleda da se najčešće kvare autobusi na liniji 511. Sugrađani koji koriste linije 50, 95, 59 žale se na gužvu u saobraćaju.

Pedesetica važi za jednu od dužih i prometnijih linija, od Banovog brda do Ustaničke ulice na Zvezdari i autobusi su gotovo uvek puni.

Kako su zadovoljni putnici u trolejbusima i tramvajima

Da li ćemo se manje nervirati ako se vozimo tramvajem ili trolejbusom? Putnici navode da u špicu nijedan prevoz ne odgovora, pa je bolje ići pešice. Oni koji koriste tramvaj ukazuju da u to vreme znači što se ovim prevoznim sredstvom može izbeći gužva.

Na stanici kod Sajma, tramvaj na liniji 12, koji prolazi kroz centar grada, ekipa RTS-a čekala je desetak minuta.

Putnici dvanaestice je biraju jer je udobnija, iako je možda sporija od autobusa.

Većina tramvaja je stara. Isto važi i za trolejbuse – 92 na šest linija u gradu. Najmlađi imaju 13 godina, a oni zglobni su najstariji, voze po beogradskim ulicama već dve decenije.

Najmlađi i najlepši su električni autobusi. Poslednji su nabavljeni prošle godine. Najviše ih je na linijama 35 i 79.

(RTS)