Delovi Hrvatske pod vodom zbog obilnih kiša – rekordan vodostaj Zrmanje, rastu Una i Sava

Kiša koja ja neprestano padala uzrokovala je izlivanje reke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca, kao i izlivanje reke Otuče iz korita u opštini Gračac.

Sve nadležne službe su na terenu, a u nedelju su evakuirani stanovnici čije su kuće najugroženije.

U Obrovcu je poplavljen deo starog jezgra grada, prizemlje opšstinske zgrade i pojedini poslovni prostori, saopštio je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

Vicković kaže da sve operativne snage na čelu sa vatrogascima, Stožerima civilne zaštite Gračaca i Obrovca i predstavnicima Civilne zaštite Zadaske županije, zajedno sa meštanima, ulažu maksimalne napore u odbrani grada od poplave.

Otuča se vratila u korito, 13 ljudi evakuisano iz Gračaca

Stanje na području Gračaca jutros se smirilo jer se Otuča vratila u svoje korito, ali i dalje vatrogasci, pripadnici Hrvatska gorska služba spasavanja i Crvenog krsta rade na ispumpavanju vode i pružaju pomoć stanovništvu.

Iz četiri poplavljene kuće u Gračacu evakuisano je 13 ljudi, mada su pojedinci odbili evakuaciju.

Sinoć je na ulici zatečen ostavljen automobil bez vozača, koji je kasnije pronađen. Zbog bujične poplave izašao je iz vozila i sklonio se u objekat, gde je ostao zarobljen nekoliko sati.

Zbog obilne kiše i poplavljenih puteva na području cele Zadarske županije, pojedini putevi su zatvoreni za saobraćaj.

Sava ne može da prihvatiti svu vodu, raste vodostaj Une

Zbog porasta vodostaja reke Une, izazvanog obilnim kišama, u Hrvatskoj Kostajnici proglašene su vanredne mere obrane od poplave. Sava ne može prihvatiti svu vodu Une, čiji vodostaj raste u celom toku.

Preti opasnost izlivanja reke na kostajničke ulice, a voda je već na kolovozu državnog puta zbog čega je otežan saobrćaj između Hrvatske Kostajnice i Dvora.

Najkritičnije je kod mesta Kuljani, Golubovac i Unčani, gde se zbog vode vozi usporeno, a preti i potpuni prekid saobraćaja.

Nevreme je pogodilo i deo Virovitičko-podravske županije, drugi put u dva dana. Zbog obilne kiše, stradali su Čačinci, ali i općine Mikleuš i Slatina.

Poplavljeni su mnogi objekti. Pod vodom su imanja i podrumi, a najveća šteta je na poljoprivrednim površinama.

Poplave su obeležile protekli vikend i u Virovitičko-podravskoj županiji, posebno u Čačincima, gde je potpuno uništen vrtić.

(RTS)