Abazović: Ja sam naložio ambasadorki kako da glasa u Savetu Evrope, nije usmereno protiv Srbije

Dritan Abazović je naveo da se u spoljnoj politici Crne Gore ništa nije promenilo i da je država vodila „odgovornu i konzistentnu politiku“.

„Ne bih bio iznenađen da smo glasali suprotno, pa da se sazvalo saslušanje. Tada bi to bilo nešto što je opravdano. Čuo sam da se radi o netransparentnosti – glasalo se na Komitetu, tamo nisu bili članovi vlade, već ambasadorka. Ona je poslala dopis da treba da se izjasnimo. Imaju li članovi vlade različita mišljenja? Većina njih, odnosno svi su prihvatili na početku da Crna Gora ima konzistentnu spoljnu politiku. Crna Gora je glasala zajedno sa 33 druge države. U članu 4 Ohridskog sporazuma piše da jedna država drugu neće zaustavljati ako neka želi da se pridruži određenoj međunarodnoj organizaciji. Interes Crne Gore ovde je najveći. On se ogleda u regionalnoj saradnji i stabilnosti. Ne možemo da damo veći doprinos da se ta pitanja reše, ali možemo da budemo prijatljski naklonjeni da pozivamo države da nađu zajednički jezik“, naveo je Abazović.

On je rekao i da se glasanje odgađalo nekoliko puta te da konačna odluka nije usmerena protiv Srbije.

„Bio sam vrlo kolegijalan, rekao da ćemo glasati za, i da tu nema ništa protiv Srbije. Mi smo zemlja koja je priznala Kosovo, ponašali smo se kao sve zemlje koje su ga priznale, ali razumemo zemlje koje nisu priznale Kosovo. Na taj način vodimo konzistentnu politiku. Ovo nije odluka koja se donosi na sednicama Vlade. Je li nekoga interesovalo kako se glasalo za inicijativu za stanje ženskih prava u Avganistanu“, upitao je Abazović.

Rekao je da vlada navija da se u dijalogu pronađe održivo rešenje između Beograda i prištine i dodao da misli da je to bilo u tom kontekstu.

„Crna Gora ima dobre odnose sa Srbijom“, naveo je Abazović i dodao da mu stavovi zvanične Srbije nisu strani i da razumeju njenu poziciju.

„Mislim da svi u Crnoj Gori treba da razumemo da svako ima neku političku kalkulaciju“, rekao je Dritan Abazović.

(RTS)