Žalba sudu u Prištini na odluku o pritvoru Srećku Sofronijeviću

Sud je Sofronijeviću u nedelju, na zahtev tužioca, odredio jednomesečni pritvor. Advokat Vlajić je tokom saslušanja kazao da nema osnovane sumnje da je njegov branjenik počinio bilo kakvo krivično delo.

„Nema ni opasnosti od bekstva, jer je on čitavo vreme nakon događaja za koji se optužuje živeo u svojoj kući u Zvečanu, gde ga niko nije tražio i odakle nije pokušao da pobegne. Potpuno sam siguran da to neće ni sada“, kazao je Vlajić.

Uprkos njegovim navodima, u sudu su odlučili da Sofronijević bude i dalje u pritivoru, tvrdeći da „ukoliko bude slobodan, može da se sakrije ili pobegne radi izbegavanja krivične odgovornosti, pošto je okrivljeni i državljanin Republike Srbije“.

Sofronijević je prema navodima iz saopštenja suda označen kao jedan od članova grupe koja je oktobra meseca 2021. godine u Zvečanu, navodno napala policijske službenike.

Sud je uobjavi naveo da se Sofronijević tereti za krivična dela „napad na službeno lice u saizvršilaštvu i neovlašćeno posedovanje oružja“, dok je prema optužbama policije bio osumnjičen i za navodno „teško ubistvo u pokušaju“, „poziva naotpor, učešće u nemirima i huliganstvo“ i „uništavanje ili oštećenje imovine“.

Sofronijevićje prema tvrdnjama iz suda navodno bio u grupi koja je u selu Rudare kod Zvečana, u oktobru 2021. podigla barikadu i napravila zasedu, iz koje je oružano napala policiju i ranila njenog pripadnika.

Sofronijevićje međutim toga dana ranjen hicem ispaljenim iz vatrenog oružja, a iz Kancelarije za KiM su naveli detalje njegovog ranjavanja.

„Sofronijević se mesecima oporavljao od posledica ranjavanja, a metak je tada primio dok su pripadnici Rosu bacili suzavac u njegov komšiluk, a on pokušao da skloni dete“, podsetili su iz Kancelarije i dodali da je Sofronijević „mirno nastavio da živi u svom domu sa porodicom, ne želeći da napusti sever KiM, te da je hapšenje nastavak zastrašivanja i provokacija kojima je izložen, s ciljem da napusti svoje ognjište, ali i da se pošalje poruka srpskom narodu na ovim prostorima da neće imati mira dok god je Kurti na vlasti“.

(RTS)