Vučić: Važno je da se setimo razloga osnivanja EU, ostajemo na evropskom putu

Predsednik Vučić je na svečanom prijemu povodom Dana Evrope rekao da je EU najveći mirovni projekat u istoriji kontinenta, kao i da je za Srbiju to i jedna od najvažnijih stvari – očuvanje mira, života i trasiranje života i budućnosti za mlade.

„Hvala partnerima za pomoć kroz investicije, EU je najveći investitor, od fondova solidarnosti i drugih, kad god su građani Srbije bili ugroženi od poplava pa nadalje. Taj novac za nas nije mali. Bez EU ne bi bilo projekata – infrastrukturnih, brze pruge, školskih, prosvetnih, naučnih. I za to iskazujem ogromnu zahvalnost i zemljama i ljudima u EU koji su pomagali Srbiju“, rekao je Vučić.

On je u svoje i ime građana Srbije čestitao svima Dan Evrope, kao i građanima Srbije koji žele da budu deo Evrope.

„Ne želim da govorim ali čak i ako nismo dobri koliko biste vi voleli, niti pokorni, što bi za nas možda bilo i bolje, verujem da gordost i aroganciju vi više, a mi manje, nismo mogli da ostavimo po strani i pričamo o budućnosti“, rekao je Vučić.

Istakao je da je važno da sprovodimo reforme, da u mnogim oblastima ne zaostajemo za EU, ali da ima još dosta toga. Mislimo da pripadamo Evropi i bićemo na evropskom putu, to je naša strateška i stalna pozicija koju nećemo menjati“, rekao je Vučić.

Žiofre pozvao Srbiju da se pridruži evropskoj porodici

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je da je EU potpuno posvećena podršci građanima Srbije da se pridruže velikoj, evropskoj porodici kojoj pripadaju.

„Pridružite nam se u izgradnji našeg doma, da zajedno gradimo evropski dom koji može da sarađuje u ovim sve složenijim izazovima u svetu, da gradimo naš evropski dom u kojem želimo dobrodošlicu novim članicama“, rekao je Žiofre na svečanom prijemu povodom Dana Evrope.

Žiofre je naglasio da se raduje saradnji sa novom Vladom Srbije i u kontekstu aktuelnih reformi i dodao da računa na vlast Srbije i njene građane dase pridruže u izgradnji evropskog doma.

(RTS)