Vlada u Prištini legalizuje odluke o eksproprijaciji zemljišta na severu KiM

Na današnjoj sednici vlade rečeno je da su predstavnici Odeljenja za eksproprijaciju u februaru održali javne rasprave u opštinama Leposavić i Zubin Potok sa vlasnicima imovine u skladu sa devet zakona o eksproprijaciji i bavili su se svim dopisima vlasnika koji imaju veze sa komentarima o eksproprijaciju.

Kako mediji u Prištini prenose, u Odeljenju su konstatovali da su zadovoljene pravne odredbe, te je odlučeno da se procesuira preliminarni predlog odluke kojim se odobrava zakonitost procesa eksproprijacije u javnom interesu nepokretnosti, potrebne za realizaciju infrastruktukturnih projekata u javnom interesu.

Odluka obuhvata katastarske zone Šaljska Bistrica, Lešak, Košutovo u opštini Leposavić i Brnjak, Zubin Potok, Velji Breg, Banje i Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok.

Za odluku su glasali svi ministri, dok je ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić bio uzdržan.

Eskproprijacija zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok izazvala je negodovanje vlasnika, koji nisu na vreme konsultovani i koji se, zajedno sa većinskoim srpskim stanovništvom u navedenim opštinama, protive gradnji policijskih baza na njihovim imanjima i uopšte na severu KiM.

Vlasti u Prištini su na severu izgradili sedam, što manjih, što većih baza za smeštaj pripadnika specijalnih jedinica policija, među kojima je najveća baza u Gornjem Jasenoviku, iznad jezera Gazivode.

(RTS)